Váci diák nyert a párizsi szarvasmarha küllemi bírálat versenyen

A Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium – 13. évfolyamos tanulója, Tálas Róbert, maximális pontszámmal, első helyezést ért el az idei SIA Paris szarvasmarha küllemi bírálat versenyen.

2024. február 27-28. között zajlott Párizsban a SIA Paris, a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági kiállítása, amellyel párhuzamosan minden évben megrendezésre kerül a szarvasmarhabírálati és fiatal borászok nemzetközi szakmai versenye az agrárszakképzésben tanuló diákok számára, melyen az idei évben a Közép-magyarországi ASzC Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium és a Közép-magyarországi ASzC Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola diákjai és oktatói képviselték Magyarországot.

Magyarország az eddigi legjobb eredményt hozta el, ugyanis Tálas Róbert megnyerte a szarvasmarha bírálati versenyt!

A Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum csapata meghívást kapott Corinne Samouilla (FR) minisztériumi kapcsolattartótól, így utazhattak ki a tanulók és oktatóik a megmérettetésre. A szarvasmarhabírálati versenyen 28 országból 65 diák mérte össze tudását,  közülük Tálas Róbert 1. helyezést, Szabó Viktória pedig 12. helyezést ért el. A fiatal borászok versenyén a 29 induló közül Kökény levente 14., György Boglárka pedig a 21. helyen végzett.

Szarvasmarha küllemi bírálat:

Az első nap a kiállítás bejárásával, valamint a kiállított állatok megtekintésével telt. A diákok átbeszélték oktatójukkal, Inotay Zsomborral újra a bírálati szempontokat, valamint értékelték a felvonultatott állományt. Ebbe a munkába a felkészítő bíró kollégák is bekapcsolódtak. A versenyen egy hús-, és egy tejelő hasznosítású fajta két-két példányát kellett megítélni küllem alapján. Délután bemutató bírálatra került sor, ahol a résztvevők ízelítőt kaptak a francia bírálati szempontok gyakorlati megvalósításáról.

A második napon a kitűzött időpontban megtörtént a magyar csapat regisztrációja, majd elkezdődött a verseny. Bevezették fajtánként a négy állatot, a versenyzőknek pedig egy óra állt rendelkezésre a bírálat elvégzésére.

Fiatal borászok versenye:

Az első versenynapon a nemzetközi szekcióban indult csapatoknak a szervezők egy angol nyelvű borbemutatót tartottak. A rendezvény lebonyolításában közreműködők törekedtek arra, hogy a külföldi fiatalok áttekintő képet kaphassanak az ország borairól, így nemcsak a kóstolt borokat jellemezték, hanem a fajtákkal kapcsolatban egyéb hasznos információkat is megosztottak (hol terem még Franciaországban, a termőhelytől vagy az érleltség függően hogyan változnak az érzékszervi tulajdonságai). Mivel a verseny része volt az is, hogy az éghajlatot is felismerjék a fiatalok, így óceáni és kontinentális borokat is bemutattak.

A második versenynap első részében a versenyzők öt bort kaptak, amelyekről meg kellett állapítani, hogy a kiadott lapon szereplő fajták közül melyik van a pohárban, mi az évjárata, milyen árfekvésű, milyen éghajlatról származik és melyik oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel rendelkezik. Ezt követte 4 bor érzékszervi bírálata, amit nemcsak a versenyzők végeztek el, hanem a 7 fős bizottság is. Ennek eredményéhez viszonyították a diákok által kapott eredményeket. A magyar diákok a 29 fős mezőnyben helyt álltak, a 14. és a 21. helyezést vívták ki maguknak.Az összesített eredménybe egy nem kötelező, előre megírt dolgozat pontszáma is beszámított. A dolgozat pontszáma nélkül Levente 10., Boglárka 16. helyen végzett.

Külön büszkék lehetünk, hogy Bogi a borbírálati számban a 4., Levente pedig az 5. helyezést érte el.

Az eredményhirdetést követően több ország képviselete gratulált a diákoknak, így a magyar csapatoknak lehetősége volt ápolni és bővíteni a nemzetközi szakmai kapcsolataikat is. A csoport a versenyen kívül kulturális programokon vett részt: a diákok felfedezték Párizs látnivalóit és megismerhették a méltán híres francia konyha sajátosságait. A látogatásból nem maradhatott ki az Sainte-Chapelle, Louvre, Notre-Dame de Paris, Diadalív, Eiffel torony és a Montmartre  és természetesen a város sok más nevezetessége sem.  Mivel a verseny a SIA Paris expo részeként került megszervezésre, természetesen magát a kiállítást is meglátogatták a tanulók, így megismerkedhettek a francia régiók gasztronómiájával és mezőgazdaságával. Az első estét egy különleges esemény, Európai est zárta, ahol a résztvevő 28 ország mutatta be gasztronómiai termékeit, így a fiatalok és kísérőik betekintést kaphattak Európa ízeibe.

A magyar tanulók által elért pontos eredmények:

Szarvasmarha küllemi bírálat (65 versenyző, 28 ország):

Tálas Róbert: 1. helyezett

Szabó Viktória: 12. helyezett

Felkészítést vezető kolléga: Inotay Zsombor

Fiatal borászok versenye (29 versenyző, 14 ország):

Kökény Levente: 14. helyezett (borbírálat 5. helyezett)

György Boglárka: 21. helyezett (borbírálat 4. helyezett)

Felkészítést vezető kolléga: Török Zita

A szarvasmarha küllemi bírálatra való felkészítésében szerepet vállaltak az iskola kollégái és együttműködő partnerei:

A Közép-magyarországi ASzC Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumoktatója, Inotay Zsombor

Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete: Sebők Tamás és Berkó József

Limousin és Blonded’Aquitaine Tenyésztők Egyesülete: Dr. Szücs Márton

A borász versenyen résztvevő diákok felkészítésében nagy szerepet vállaltak az iskola kollégái és együttműködő partnerei:

A Közép-magyarországi ASzC Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola oktatói: Török Zita, Takács Edina

Magyar Szőlő- és Borkultúra non-profit Kft és MATE (Zilai Zoltán és Nyitrainé dr. Sárdy Diána): Vinagora Nemzetközi Borverseny számítógépes bírálati rendszerének bemutatása, 5 bor bírálata

Haraszthy Pincészet: borbemutató, francia fajták kóstolása

Bitai Gergely (sommelier, borász): borkóstolás, Chablis bemutatása 

Kincses Dávid (sommelier, borász): borkóstolás, francia fajták ismertetése

Gazdag László Emlékversenyre benevezett releváns francia fajtaborai

A versenyzők és a kollégák kiutazását a centrum Erasmus+ akkreditációs pályázata tette lehetővé (2023-1-HU01-KA121-VET-000131890), a versenyen való részvételt a francia Mezőgazdasági Minisztérium támogatta.

Hozzászólás
Előző cikkKormányablakbusz érkezik Kosdra
Következő cikkMultifunkcionális sportpálya épül Csörögben (videó)