Kilátástalan helyzetben váci családok, sírva könyörögnek többen, hogy ne lakoltassa ki őket a Matkovich-féle városvezetés (videó)

Matkovich Ilona a 2019-es kampányhajrában nagyszabású bérlakásprogram bevezetését ígérte, ám időközben elismerte, hogy valójában az elmúlt négy és fél év alatt egyetlen egy önkormányzati bérlakást sem építettek. Több olyan családot, személyt mutatunk be riportunkban, akik kilátástalan helyzetük miatt sírva könyörögnek, miután kilakoltatás vár rájuk, és utcára kerülnek váci önkormányzati lakásukból.

Ellenben rengeteg önkormányzati tulajdonú lakáscélú ingatlant adtak el az elmúlt évek során. Nagy port kavart a közelmúltban az egyik váci Facebook csoportban egy poszt, melyben a városban élő egyre több hajléktalanról írták. Számos hozzászólás érkezett, köztük Molnár Nándoré is, aki egyebek mellett arról írt, hogy nem is váciak a városban az utcára kényszerült emberek.

Riportunkban utánajárva, több a városi hajléktalan helyzetre rálátó forrásunk szerint éppen az a padon fekvő férfi is váci, és önkormányzati bérlakásban élt, akinek a fotójához Molnár Nándor önkormányzati képviselő azt írta, hogy nem váci férfi. Úgy értesültünk, hogy két hónapja adta vissza a bérlakás kulcsát, miután a havi húszezer forintról a sokszorosára nőtt a bérleti díj, amit már nem tudott fizetni.

Sírva könyörögnek a riportban megszólalók, hogy ne tegyék őket utcára

A riportban megszólalók mind váciak, és kilátástalan helyzetben vannak, mert kilakoltatás vár rájuk. Van, aki már harminc éve él abban az önkormányzati bérlakásban, melyet most el kell hagynia, más közel húsz éve, saját költségén újította fel, és most mégis utcára kerül. Megint más arról számolt be, hogy tavaly július óta nem kap időpontot Matkovich Ilona polgármesterhez, és a januári időpontját pedig bizonytalan időre elhalasztották.

Döbbenetes állapotok uralkodnak a Külső-Rádi út 23. szám alatt lévő önkormányzati lakásoknál

A riportban beszámolunk a Külső-Rádi út 23. szám alatt található önkormányzati lakásokról, és az ott tapasztalható körülményekről, miután nagyon sokan keresték meg a szerkesztőségünket azzal, hogy hiába fordultak az önkormányzathoz, Matkovich Ilonához, Kiss Zsolthoz nem kaptak segítséget. Mint megtudtuk, az önkormányzati ingatlanok lezárt pincéit feltörik, illegálisan élnek sok lakásban, rengeteg a szemét, és az itt élők nem kapnak segítséget. Van, aki arról számolt be, hogy több alkalommal kérték Kiss Zsolt alpolgármestert, hogy a meglévő kamerákat üzemeljék be, de nem történt semmilyen előrelépés az ügyben.

Vízdíj csekkeket küld a Külső-Rádi úti önkormányzati lakások bérlőinek az önkormányzat, nem tudni miért, nagy a felháborodás

Azt is megtudtuk, hogy 2023 nyara óta plusz csekket küld az önkormányzat a lakóknak állítólag vízdíjra. Többen tettek panaszt emiatt, mivel a vízdíjat külön mindenki kifizeti a szolgáltatónak. Úgy tudjuk, hogy az önkormányzat indoka szerint többletfogyasztás keletkezett a főmérőn, ezért szétosztják a vízdíjat az úgynevezett „csirketelep” és a Külső-Rádi úti lakók között. Mindezek mellett a pincékbe illegálisan beköltözők is nehezítik az itt élők életét. Sokszor emberi ürülék fogadja a lakókat, akik tehetetlenek, senkihez sem tudnak fordulni.

Hiába fordultak a körzet képviselőjéhez Kiss Zsolthoz, semmilyen segítséget nem kaptak

Miközben tehát a város polgármestere nemlétező váci akkumulátorgyárakkal foglalkozik, gyermekvédelmi kerekasztalt hív össze, álhíreket terjesztenek munkásszállókról, sok váci család valódi problémáival nem törődnek a hozzánk eljutott információk szerint. Sok Külső-Rádi úton élő család ugyanis félti a gyermekét, miután nem érzik biztonságban magukat, de panaszaik ellenére nem kaptak segítséget. Ahogy azok a váciak sem, akik riportunkban elmondták fogalmuk sincs mi lesz velük, hová forduljanak, a váci önkormányzatnál senki nem segített nekik, így utcára fognak kerülni.

Az ügyben március elején írásban elküldtük kérdéseinket, ám ahogy azt évek óta megszokta szerkesztőségünk, semmilyen választ nem kaptunk, noha három hetet vártunk a válaszokra, miután szerettük volna megjelentetni e megdöbbentő ügyről az önkormányzat álláspontját is. Matkovich Ilona mellett Kiss Zsolt alpolgármesterhez is fordultunk, de tőle sem kaptunk választ a három hete elküldött kérdéseinkre. Egyebek mellett azt kérdeztük, hogy Matkovich Ilona polgármestertől, hogy 2019 októbere óta hány szociális bérlakás épült Vácon? Miképp kommentálja azt a tényt, hogy 2019-től minden évben nőtt a kilakoltatások száma? Mi az önkormányzat célja a korábbi hajléktalanszálló épületével? Kiss Zsolt alpolgármestertől pedig arra lettünk volna kíváncsiak a fentieken kívül, hogy: Mit tesz, vagy tett a Külső-Rádi úton élőkért, mint a körzet felelőse? Mi az önkormányzat célja az úgynevezett „csirketeleppel”?

Három hete várjuk írásbeli kérdéseinkre a válaszokat hiába

A riportban elhangzott konkrét ügyek kapcsán, a hiteles tájékoztatás miatt három hete írásban felkerestük a Váci városfejlesztő Kft. vezetőjét, Varga Borbálát, de onnan sem kaptunk választ, hogy miért lakoltatják ki a riportban megszólaló családot, és a megemlített családokat. Az alábbi kérdéseket tettük fel: Mi a pontos oka a Külső Rádi úton élő „csirketelepen” a Lakatos család kilakoltatásának? Tartozást halmoztak fel? Úgy értesültünk, hogy egy tolószékes hölgyet ki fognak lakoltatni a Káptalan utcából. Mi a pontos oka a Káptalan utcában a mozgáskorlátozott, tolószékes váci lakos kilakoltatásának? Tartozást halmozott fel? Jelenleg hány darab szociális bérlakás van Vácon? 2024-ben eddig hány darab kilakoltatás történt? Most, hogy a holdinghoz került a „csirketelep”, mi lesz az ott lévő lapostetős épületek sorsa?

Teljesen elzárkóznak a válaszadástól, majd sajtóperekkel fenyegeti lapunkat a Matkovich-féle városvezetés

Ezek után március 19-én az Összefogás Vácért összes tagjának levelet küldtünk az ügyben, de senki nem válaszolt megkeresésünkre. Ebben azt kérdeztük meg, hogy: Mikor vezették be az önkormányzati lakásügynökséget? Hogy lehet az, hogy csökkent az önkormányzati lakások száma az elmúlt 5 év alatt, és újak nem épültek? Miért nőtt a kilakoltatott családok, lakók száma minden évben az elmúlt öt év során? Mikor vezették be a helyi bérlakásprogramot? Mit jelent a helyi bérlakásprogram? Milyen eredményekről tud beszámolni.

Inotay elismerte, négy és fél év alatt egyetlen önkormányzati lakást sem építettek

Miután semmilyen választ nem kaptunk egyik levelünkre sem, ezért személyesen szerettük volna a riportban elhangzottakkal kapcsolatban Matkovich Ilona álláspontját megtudni a közelmúltban a Bauer utcai bölcsőde átadóján, de ott sem kaptunk választ. Inotay Gergely alpolgármester szóba állt velünk, és kérdésünkre elismerte, hogy az elmúlt négy és fél év alatt egyetlen új önkormányzati bérlakást sem építettek. Elmondta, hogy fel fognak majd újítani, melyről „lesz majd kommunikáció.”

Új önkormányzati lakást tehát egyet sem építettek, ám mint az ismert rengeteg önkormányzati tulajdonú lakást adott el a Matkovich Ilona vezette baloldali képviselő-testület.

Sokan keresik meg lapunkat, a kilakoltatott váciak ügye folytatódik

A váci önkormányzati lakások bérlőire, és a helyi hajléktalan helyzetre rálátó forrásunk információi szerint olyan magasra emelkedtek a bérlakások díjai, hogy nagyon sokan nem tudják azt fizetni és utcára kerülnek emiatt. Ám nagyon sokan tudják fizetni, fizetik is több tíz éve, sőt fel is újítják saját az önkormányzati lakást, mégis utcára teszik őt – tudtuk meg az újabb döbbenetes esetet, melyről egy másik mellett egy következő riportban számolunk be.

Gerzsenyi-Raczkó Tímea

Hozzászólás
Előző cikkBayer Zsolt tart előadást ma este Galgagyörkön
Következő cikkJohnny Gazda is versenybe száll a váci polgármesteri székért