Időszaki kiállítás nyílik a Váci Egyházi Gyűjteményben

Kortárs megállók: elveszett stációk nyomában címmel nyílik időszaki kiállítás március 7-én, 16 óra 30 perckor a Váci Egyházmegyei Gyűjteményben. A Váci Piarista Gimnázium 11. osztályos diákjai nagy kalandra vállalkoztak: a táborfalvi keresztút, egy késő 19. századi sorozat négy hiányzó elemét alkották meg.

Ismét húsvétra várunk, a kereszténység legnagyobb ünnepére. A készülődés negyven napjában, hamvazószerda és nagypéntek között, nem csak fizikailag, hanem lélekben is igyekszünk közelebb kerülni Krisztus megváltásának megértéséhez, megsejtéséhez. Ezt a hangolódást, készülődést segítik a keresztutak. A keresztút, a misztikus zarándoklat, a fizikai térben és lélekben egyszerre zajló megújulás több évszázados gyakorlatát követi.

Az egykori örkényi, táborfalvi keresztútnak négy stációja hiányzik. Az állomások kiegészítésére az Egyházművészeti Gyűjtemény fiatalokat kért fel; a feladatot Győrffy-Kovács Adrienne tanárnő vezetésével a Váci Piarista Gimnázium 11. osztályos, rajz fakultációra járó diákjai vállalták el.

Feladatuk nem reprodukciók gyártása volt, sokkal inkább a személyes hitükből, kereséseikből fakadó tapasztalatok leképezése. A diákok saját művüket szénnel, majd az eredeti templomberendezés méretével megegyező vásznakra, olajjal fogalmazták meg.

A március 8-tól május 5-ig megtekinthető időszaki kiállításon így egy teljes keresztút tekinthető meg, de ezenfelül grafikák, Piéta-szobrok és iparművészeti alkotások is helyt kaptak. Garantált vezetést pénteken 11 órától biztosítanak a Gyűjtemény munkatársai. Más időpontban történő látogatáshoz a muzeum@vaciegyhazmegye.hu e-mail címen szükséges bejelentkezni.

Hozzászólás
Előző cikkMegújul az Idősek Klubja Verőcén
Következő cikkSúlyosan megsérült a Praktiker-Vác kézilabdázója