Diákok alkották újra a keresztút hiányzó stációit – Új időszaki kiállítás nyílt a Váci Egyházművészeti Gyűjteményben

Március 7-én, csütörtökön új időszaki kiállítás nyílt a Váci Egyházművészeti Gyűjteményben Kortárs megállók: elveszett stációk nyomában címmel. A nagyböjti és húsvéti tematikájú tárlat apropóját egy táborfalvi keresztút elveszett stációi adták, amelyeket a Váci Piarista Gimnázium 11. évfolyamos diákjai alkottak újra. A megnyitón beszédet mondott Koncz Kinga, a Váci Egyházművészeti Gyűjtemény igazgatója, de az alkotásokat készítő diákok is jelen voltak felkészítő tanárukkal, Győrffy-Kovács Adriennel együtt.

Nagyböjt idején nemcsak fizikailag, hanem lélekben is igyekszünk közelebb kerülni Krisztus megváltásának megértéséhez. Ezt a hangolódást, készülődést segítik a keresztutak, így a 19. századból származó táborfalvi keresztút is, mely 2019-ben került a Váci Egyházművészeti Gyűjteménybe. A keresztút 14 állomásából csak 10 maradt fenn, ezek először a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus idején voltak láthatók. „Köszönetet szeretnék mondani elődeimnek, akik értéket láttak a táborfalvi keresztútban, így, – bár nagyon rossz állapotban –, begyűjtötték ezt a különleges stációsorozatot, és részben restauráltatták” – mondta a kiállításmegnyitó köszöntőjében Koncz Kinga igazgatónő, aki megosztotta, hogy a hiányzó elemek újraalkotásának gondolata a Kongresszus után merült fel. „Felismertük, hogy a fiatalabb korosztály kevésbé fordul meg múzeumokban, és szerettük volna őket is megszólítani. Átgondoltuk, hogy kik azok, akik már komoly ismeretekkel, véleménnyel, közösségi tapasztalatokkal és szakrális élményekkel rendelkeznek, és alkalmasak arra, hogy egy ilyen elvont, mégis nagyon konkrét alkotási folyamatba bekapcsolódjanak; akik a felnőttséghez közel, nyitottan és lelkes szívvel tudnak alkotni. Így jutottunk arra, hogy felkeressük Győrffy-Kovács Adrienn rajzszakos tanárnőt.” 

A tanárnő vezetésével a Váci Piarista Gimnázium 11. osztályos, rajz fakultációra járó diákjai vállalták el a hiányzó állomások megalkotását, akiknek nem reprodukciókat kellett gyártaniuk, hanem sokkal inkább személyes hitükből, kereséseikből fakadó tapasztalataikat leképezniük.

A projekt pedagógiai célja az volt, hogy a keresztút témáját a fiatalok saját lendületükkel, kortárs szellemben újrateremtsék. „A diákok meglepődve fogadták a felkérést, kicsit kételkedtek a képességeikben, ugyanakkor izgatottak lettek. Ahogy belemerültünk az alkotási folyamatba, egyre jobban hittek magukban, és valóban gyönyörű alkotások születtek” – mesélte Győrffy-Kovács Adrienn felkészítő tanár, aki elmondta azt is, hogy a diákokkal kortárs keresztutakat néztek meg, hogy ráhangolódjanak a feladatra. A fiatalok maguk választották ki, mely hiányzó stáción szeretnének dolgozni, majd belekezdtek a munkába; ki egyénileg, ki csoportosan, először szénnel készítették el vázlatukat, majd az eredeti templomberendezés méretével megegyező vásznakra, olajjal fogalmazták meg művüket. A szükséges anyagokról a Váci Egyházművészeti Gyűjtemény gondoskodott.

Mivel a művek egy múzeum számára készültek, a felelősséget is jobban érezték a diákok, akiknek az alkotási folyamat az örömök mellett kihívást is jelentett. „Sok küzdelmet éltek át önmagukkal és az anyaggal is. Volt, aki most készített először olajfestményt, voltak, akik hármas csoportban dolgoztak, így kompromisszumot kellett kötniük egymással a végeredményt illetően. Az idővel is hadilábon álltunk; öt hét állt rendelkezésünkre, ami kevésnek bizonyult. Mindezekkel együtt azt látom, hogy közelebb kerültek a diákok a stációkhoz, és a nagyböjt idején ez az alkotói folyamat nagyban segítette a felkészülésüket húsvét ünnepére” – mondta Győrffy-Kovács Adrienn, hozzátéve, hogy a megvalósítás során igazi közösséggé formálódtak a gyerekekkel.

A diákok alkotásaikon keresztül az általuk fontosnak látott problémákat, illetve az Istenhez közelítés lehetőségeit igyekeztek megmutatni, így a hiányzó műtárgycsoport valóban aktuálissá vált. A Jézus vigasztalja a síró asszonyokat stáció újraalkotott képén például megjelenik a háború, az abortusz, a függőségek és a környezetszennyezés fájdalmas problémája is.

A megnyitón beszédet mondott Pázmány Karolina Ágnes művészettörténész, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola oktatója, aki hangsúlyozta, hogy öröm, hogy a Váci Piarista Gimnáziumban a hitre nevelés mellett ennyire fontos szerepet kap a képzőművészeti nevelés is. „Adriennek sikerült megtalálni a kulcsot mindegyik kamaszhoz külön-külön, megtanította őket vizuálisan gondolkodni, és az érzelmeiket felszabadítani. Nagy öröm számomra, hogy a fiatalok hajlandóak voltak vizuálisan megosztani benső világukat.”

A megnyitón Lachegyi Imre közreműködött barokk furulyán.

A március 8-tól május 5-ig megtekinthető időszaki kiállításon nem csupán a keresztút eredeti és kiegészítő képei kaptak helyet, hanem egyéb, a nagyböjthöz, illetve húsvét ünnepköréhez kapcsolódó tárgyak is, így például grafikák, Piéta-szobrok és iparművészeti alkotások. Külön kiemelendő, hogy Ozsvári Csaba ötvösművész liturgikus tárgyait, így kelyheket, oltárkeresztet és szenteltvízhintőt is megtekinthetnek a látogatók, amelyek hamarosan visszakerülnek a székesegyház berendezései közé.

Az érdeklődők minden pénteken 11 órától vehetnek részt tárlatvezetésen. Amennyiben más időpontban szeretnék megtekinteni a kiállítást, bejelentkezni a muzeum@vaciegyhazmegye.hu e-mail címen lehetséges.

Hozzászólás
Előző cikkBotrány: képviselőként a kisgyerekekért felel a váci városházán a pedofil írást közlő szerkesztő
Következő cikkAz ország egyik legnagyobb illegális hulladéklerakóját számolta fel Vácon a Zöld Dunakanyar Alapítvány