Új mentálhigiénés szolgáltatások a váci MotiVÁCió Központban

Idén januártól a váci MotiVÁCió Központ Mentálhigiénés Műhelyében mindenkit szeretettel fogadnak, akinek lelki támogatásra, tanácsadásra vagy meghallgatásra van szüksége. A Váci Egyházmegye fenntartásában működő központban a mentálhigiénés támogatás több formája is elérhető, egyéni, pár- és családterápiás, valamint csoportos formában, ráadásul az első három konzultációs alkalom akár ingyenesen is igénybe vehető.

Nem vagy egyedül. Ezzel a mottóval indította meg működését idén januárban a váci  Mentálhigiénés Műhely. A Katolikus Egyház fenntartása alá tartozó segítő központ munkatársai hívő emberek, akik ugyanakkor világnézettől függetlenül bárkit szívesen fogadnak. A lelki támogatást igénylők részt vehetnek egyéni mentálhigiénés, valamint pár- és családterápiás konzultáción, melyet lelki gondozók, mentálhigiénés szakemberek, pszichológusok, illetve család- és párterapeuták vezetnek.

A Mentálhigiénés Műhely szakemberei örömmel nyújtanak segítséget életútbéli elakadások, krízisek esetén, munkahelyi, családi vagy párkapcsolati nehézségekben, gyász- és veszteségfeldolgozás kapcsán, valamint, ha egy problémával való megküzdés során nehézségek vagy önismereti kérdések merülnek fel. Az, hogy milyen hosszú lesz a segítő folyamat, néhány alkalom után derül ki.

„Mottónk tükrözi a hozzáállásunkat; azt az üzenetet szeretnénk átadni minden hozzánk fordulónak, hogy nehézségükben nincsenek egyedül, itt vagyunk, hogy lelki segítséget nyújtsunk. Mentálhigiénés műhelyünk az értő figyelem tere, ahol meghallgatással, együttérzéssel fogadjuk a betérőket” – mondta el R. Hubert Orsolya, a Mentálhigiénés Műhely szakmai asszisztense. Tóth András görögkatolikus pap, mentálhigiénés szakember, a Műhely szakmai vezetője kifejtette, céljuk, hogy védőhálót biztosítsanak a közösségi vagy mentálhigiénés támogatást keresőknek. „Szeretnénk, hogy a Mentálhigiénés Műhely egy egész hálózattá nője ki magát egyházmegyénkben, így ne csak Vácon, hanem akár Szolnokon, Salgótarjánban vagy Balassagyarmaton is hasonló helyek működhessenek a jövőben, minél többeknek biztosítva a lelki egészség megőrzésének lehetőségét”. A szakember megosztotta, hogy tervben van önismereti csoport indítása is.

Az egyéni és párterápiás tanácsadás mellett már működik a Fonódó nőikör, ’Szülő lettem!’ baba-mama csoport, Gyászolók közössége és eltérő fejlődésű gyermekek szüleit támogató Erőforráscsoport. Februártól már lehet jelentkezni a gyászfeldolgozó csoportba, melynek vezetőjével, Babai-Szénégető Adrienn mentálhigiénés szakemberrel nemrégiben a gyászról és a közösségben való gyógyulás erejéről beszélgettek. Szintén februártól várják érintettek jelentkezését az Erőforrás csoport vezetői, Hódsági Júlia és Szabó Dorottya. Ezek a támogató csoportok térítésmentesen érhetőek el.

Azoknak, akiknek nehézséget okoz a munka és a magánélet közötti egyensúly megteremtése, lehetőségük van egy erről szóló tréningen részt venni, de a MotiVÁCió Központban júniusban Családi önismereti piknikre is sor kerül; az egész napos programsorozaton a Mentálhigiénés Műhely mutatkozik be előadások, beszélgetések és önismeretimódszer-bemutatók segítségével. Év végén pedig Adventi lelki műhelyt, azaz egynapos foglalkozást tartanak, ahol művészetterápiás és dramatikus eszközökkel segítik elő az év lezárását. A műhellyel együttműködő Apor Vilmos Katolikus Főiskolán szintén szerveződnek előadások, melyekkel a szakemberek elsősorban a fiatal korosztályt szeretnék elérni.

Hozzászólás
Előző cikk15 méter mély kútból mentettek kutyát Acsán
Következő cikkKormányablakbusz segíti a felvételizők ügyfélkapu-regisztrációját