ZöldLiget: 2023 a rekordok éve volt

A ZöldLiget – Baráti Kör Sződligetért Egyesület szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében arról ír, hogy egyesületük életében 2023 a rekordok éve volt.

„Soha korábban nem rendeztünk ennyi közösségi eseményt, programjainkba minden korábbinál több embert tudtunk bevonni, új
kapcsolatokat létesítettünk a civil világban és egyesületként is meg tudtunk erősödni. Hagyományos évvégi értékelésünkben áttekintjük, hogyan telt az óév és köszönetet mondunk minden partnerünknek”
– fogalmaznak.

Az alábbiakban a közleményt változtatás nélkül közöljük:

Az év hagyományosan az egyházi és civil Advent Sződligeten programsorozat lezárásával indult, amely 2022-ben is nagyszerűen sikerült. Januártól kezdődően a ZöldLiget Média és közösségi oldalunk is folytatta a már megszokott aktivitását. Február 25, a kommunizmus
áldozatainak emléknapja alkalmából teltházas kerekasztal-beszélgetést tartottunk a római katolikus plébánián. Márciusban fiataloknak hirdettük meg a Petőfi-bicentenárium alkalmából idézetjátékunkat, amelyből a nemzeti ünnepre kiállítást is készítettünk, amelyet a Szabadság téren lehetett megtekinteni. Trianon évfordulójához közeledve filmklubot tartottunk, amin az 1920 – Az Új Közép-Európa című dokumentumfilmet vetítettük. Pedagógusnap alkalmából levélben köszöntöttük a Gárdonyi Géza Általános Iskola pedagógusait.


A nyár a hagyományos Sződligeti Operagála szervezésével és egy minden eddiginél nagyszabásúbb programsorozat, az I. Sződliget Napok tervezésével telt, de nem felejtettük el gazirtó akcióinkat sem, hogy felhívjuk a figyelmet a közterületek rendezetten tartására.
Augusztus végén pedig hatalmas sikerrel került sor a Sződliget Napok programjaira: színvonalas helytörténeti kerekasztal-beszélgetést tartottunk a Sződligeti Parkszínpadon; a főtéren Nyáresti jazzkoncert volt rengeteg érdeklődővel, míg másnap igazi programkavalkádra
került sor: meghívásunkra Sződligetre érkezett a Petőfi múzeumbusz, megtartottuk a II. Sződligeti Összművészet Utcáját és az év legnagyobb sződligeti közösségi eseményét, a IV. Sződligeti Operagálát, amin zsúfolásig megtelt a főtér.

Nem pihentünk sokáig, szeptemberben két alkalommal tartottunk tesztjelleggel közösségi focimeccsnézést a főtéren hatalmas LED-fallal és büfével: mindkét este felülmúlta a várakozásainkat, így 2024-ben is tervezzük a hasonló estéket. Bejelentettük a ZöldLiget Produkció és a ContentWork Productions by Blessing Group együttműködésében elkészülő Sződliget-kisfilmsorozatot, ami 2024-ben fog debütálni. A szeptembert közösségi akcióval zártuk: a vasút melletti játszótér kerítését javítottuk meg, hogy biztonságosabb lehessen a gyerekek számára.


Október 6-án este a főtéren egyesületünk szervezte a megemlékezést, melyen beszédet mondott Balla János, a váci Piarista Gimnázium történelemtanára, illetve ismét kültéri kiállítást helyeztünk ki, melyen az Aradi vértanúkról tudhattak meg érdekességeket az arra járók.
Október 23 közeledtével új kiállítást helyeztünk ki, amin ’56-os szabadságharcosokat mutattunk be. Részt vettünk az önkormányzati megemlékezésen és október 22-én este Pongrátz András Corvin-közi forradalmárral tartottunk beszélgetést, amit filmvetítés követett.
Novemberben vágóképek rögzítésével haladt tovább a Sződliget-filmsorozat készítése és sor került az első stábmegbeszélésre is, valamint megindult az Advent Sződligeten 2023 intenzív szervezőfolyamata is.

Meghirdettük a „Mennyből az angyal 2.0” rajzpályázatot, amire közel 100 pályamű érkezett. Decemberben az Advent Sződligeten programsorozat keretében partnerszervezeteinkkel egy minden eddiginél széleskörűbb eseménysorozatot tudtunk lebonyolítani, melynek keretében idén is felépítettük a főtéren egyesületünk adventi installációját, amelyben idén is helyi közéleti szereplők üzenetei kaptak helyet. Minden héten sor került a hagyományos gyertyagyújtásokra, amelyeket kulturális program és forró tea, forralt bor kísért. Három koncertre is sor került: fellépett Sződligeten a veresegyházi Cantemus kórus, a Lel Tár Együttes és a ZöldLiget Karácsony keretében az országos ismertségű Janicsák Veca koncertjére telt meg a templom előtti tér. Idén 17. alkalommal tartottuk meg Szenteste napján a Karácsonyvárás című kulturális műsort. December elsejétől hatalmas lendülettel indult el egyesületünk új honlapja, a megújult sződligetiek.hu, amely működése első hónapjában közel 40 önálló tartalommal és több ezres olvasottsággal indult és külön szerkesztői csapattal a helyi kulturális és közösségi hírek elsőszámú forrása kíván lenni. Decemberben a Korsók Házával összefogva adománygyűjtést és jótékonysági korsóvásárt tartottunk a sződligeti Polgárőrség részére, amelyen több mint 60.000 Forint gyűlt össze.


Az év során közösségimédia-felületeinken folyamatos tartalmakkal jelentkeztünk, egyesületi oldalunkhoz idén több mint 400-an csatlakoztak, ezáltal idén a mi oldalunk nőtt a leggyorsabban, a legnagyobb arányban. További oldalaink is folyamatosan bővülnek, videós
tartalmainkat több ezren nézték, míg posztjaink idén közel 100.000 embert értek el. Fontos helyi kérdéseket is felvetettünk, például a megfelelő közösségi tér hiányát vagy a politika községi szintre szivárogtatásának problémáját. Becsléseink szerint idén programjainkba mintegy 2000 embert tudtunk valamilyen szinten bevonni, azaz, bár minden eddiginél jobban odatettük magunkat, még mindig sok a teendőnk. Ennek szellemében már 2024 januárjában is új programokra készülünk és 2024-et a közösségi gondolat áttörésének évének szánjuk – egyesületünk tagsága, önkéntesei és támogatói mind ezen fognak dolgozni, reméljük, minél több sződligeti örömére!

Hiszünk az együttműködés és a közösség erejében!

a ZöldLiget tagjai és önkéntesei

Hozzászólás
Előző cikkA honismereti természetjárásról tartanak előadást Verőcén
Következő cikkÚjévi koncert lesz Csörögben