Vasárnap kezdődik az ökumenikus imahét

Vasárnap kezdődik a keresztény egységért meghirdetett ökumenikus imahét, amelynek középponti evangéliuma az idén az egység-megosztottság és a szeretet-gyűlölködés ellentétpárjairól szól – közölte az eseményt szervező Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) az MTI-vel.    

Az imahét napjain a különböző felekezetű gyülekezetek ökumenikus közösségben tartanak istentiszteleteket és imádkoznak a keresztények egységéért.    

Az imahét országos nyitó istentiszteletét Budapesten, a Szent István-bazilikában tartják. A szertartáson szentbeszédet mond Erdő Péter bíboros, érsek, prímás és Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke. Az istentisztelet liturgiájában részt vesznek még az ökumenikus tanács tagegyházainak vezetői – ismertették.    

Emlékeztettek arra: a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a MEÖT elnöksége 2017-ben elfogadta, hogy az ökumenikus imahét országos nyitó istentiszteletének vasárnapja az üldözött keresztényekért való imádkozás vasárnapja is legyen. Ezen a vasárnapon mind a katolikus egyházközségeknek, mind az ökumenikus tanácshoz tartozó tagegyházak gyülekezeteinek lehetőségük van imádkozni a délelőtti istentiszteleten az üldözött keresztényekért szerte a világban.    

Az ökumenikus imahét idei bibliai mottója Lukács evangéliumában található: „Szeresd az Urat, a te Istenedet. és felebarátodat, mint magadat.” A középponti evangélium az egység-megosztottság és a szeretet-gyűlölködés ellentétpárjait állítja elénk, de az irgalmas szamaritánus példázatából következik a vendéglátás fontossága is – írták.    

A tájékoztatás szerint az ez évi esemény anyagát az afrikai Burkina Fasó-i ökumenikus tanács készítette, a végső szöveget pedig az Egyházak Világtanácsa Hit- és Egyházszervezet Bizottsága és a Vatikán Keresztény Egységet Előmozdító Pápai Tanácsa által létrehozott nemzetközi bizottság tagjai hozták létre.    

Az ökumenikus imahetet 1908 óta rendezik meg, az eseményen először még csak az anglikán és a katolikus egyház tagjai vettek részt, és akkor még csak az egyesült államokbeli Graymoorban tartották meg. Az eseményre 1968 óta készítenek imafüzeteket, amelyeket elküldenek a világ minden tájára, hogy azokat a helyi nyelvekre lefordítsák.    

Az esemény több évtizedes hagyományra tekint vissza Magyarországon is.

Forrás, fotó: MTI

Hozzászólás
Előző cikkMa este lesz a jégpályák éjszakája Vácon
Következő cikkÖkumenikus imaheti alkalmak Nagybörzsönyben, Vámosmikolán és Perőcsényben