Ritka és látványos természeti jelenséget videóztak le a Dunakanyarban

Nagymarosnál kapták lencsevégre az elsőre nehezen hihető természeti jelenséget. Látványos víztölcsér alakult ki.

Január végén járunk, és ilyenkor nem hangzik el nagyon sokszor az a szó a meteorológusok szájából, hogy termik. Viszont január 26-án mégis fontos szerephez jutott – kezdte beszámolóját az Időkép.

Mint írják: pénteken napos idő volt a Dunakanyarban, és úgy néz ki, hogy ez elegendő volt ahhoz, hogy kisebb termikek induljanak meg a felszínről. A termikek általában a tavasz második felében és nyáron jellemzőek, de ritkábban kialakulhatnak az év más szakaszaiban, így télen is. Ugyanakkor a Dunakanyarban szeles volt ekkor az idő, és a völgy szélcsatornaként is funkciónál olyankor, amikor északnyugati szél fúj a térségben. A felgyorsuló légáramlás ebben a szélcsatornában pedig egyre erősebb horizontális szélnyírást tud eredményezni, és ez segít abban, hogy a talaj közelében örvények alakulhassanak ki.

Így történhetett ez a Dunakanyarban Nagymarosnál pénteken, és látványos víztölcsér alakult ki nem szokványos időszakban.

Fontos megjegyezni, hogy nem tornádóról van szó, hanem lényegében egy porördögszerű képződmény jött létre, csak épp a víz felett, így nem a felkavart portól, hanem a víztől vált láthatóvá – húzta alá az Időkép.

A víztölcsérről egy videó is készült:

https://www.idokep.hu/hirek/nem-szokvanyos-idoszakban-alakult-ki-viztolcser-a-dunan

Borítókép: Pusztai Brigitta

Hozzászólás
Előző cikkTagokat toboroz a Família Gladiatoria hagyományőrző egyesület
Következő cikkÚjra megmutatta magát a Börzsönyben élő vadmacska