A brutális hideg miatt ma este 8 órától vörös riasztás van érvényben

A hideg időjárás miatt hétfő este léptetik életbe az úgynevezett vörös kódot, ami azt jelenti, hogy valamennyi szociális intézmény számára kötelező a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadása – jelentette be a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára hétfőn.

A hétfőn este 8 órától életbe lépő intézkedés előreláthatólag szombat reggel 8 óráig lesz érvényben – közölte Fülöp Attila. A vörös kód ideje alatt bármilyen szociális intézmény – fenntartótól és ellátotti körtől függetlenül – köteles befogadni a bajba jutott embereket – emelte ki az államtitkár. A meteorológiai szolgálat az elkövetkező éjszakákra néhány helyen mínusz 10 Celsius-fok körüli hőmérsékletet prognosztizált, ilyen időben életveszélyes lehet, ha valaki hosszabb ideig az utcán tartózkodik.

A hajléktalanellátóknál van férőhely, jelenleg a budapesti ellátók kihasználtsága 76, az országos hálózaté pedig 80 százalékos – mondta. Az államtitkár arra kér mindenkit, hogy aki bajba jutott embert lát, értesítse a hajléktalanellátók diszpécserszolgálatát. A telefonszámok megtalálhatók a kormányzati felületeken – tette hozzá.

MTI

Hozzászólás
Előző cikkSzaxofon-orgona koncertet tartanak Kemencén
Következő cikkBörtönbüntetést kaphat, aki a fagyos napokon nem figyel eléggé a háziállataira