Megújult az Apor Vilmos Katolikus Főiskola váci campusa

Befejeződtek az Apor Vilmos Katolikus Főiskola váci campusának korszerűsítési munkálatai. A 240 éves, műemléki védettségű főépület napelemeket és új fűtési rendszert kapott, tetőszerkezetét és több mint kétszáz éves nyílászáróit felújították, a Szent Miklós téri épület homlokzata emellett szigetelést is kapott.

„A két épület korszerűsítésnek köszönhetően energetikai kiadásaink akár a felére is csökkenhetnek, ami néhány hónappal ezelőtt még csak terv volt. Messze nem csak energetikai kérdésről, nem egyszerűen költségmegtakarításról van szó: mindez a mindennapi szakmai munkánkat is segíti” – mondta a projektzáró sajtótájékoztatón Dr. Gloviczki Zoltán, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora.

A főiskola 2022-ben nyerte el az Európai Unió és Magyarország Kormánya által kiírt, építési beruházásra szóló támogatást, amelynek segítségével a váci campus két épületét tehették újíthatták meg. Az 501,74 millió forintos, vissza nem térítendő támogatásból korszerűsítették a műemléki védettség alatt álló főépület fűtési rendszerét, 322 nyílászárót újítottak fel vagy cseréltek ki, és 120 napelemet helyeztek el a tetőn. A Szent Miklós téri épület homlokzata mindezek mellett külső szigetelést is kapott. A projekt 2023. december 31-én zárul.

Az intézmény saját forrásaival is hozzájárult a fejlesztésekhez: 200 millió forintot fordítottak a főépület tetőszerkezetének felújítására, de az elmúlt hónapokban mind a két épületen végeztek kisebb korszerűsítési munkálatokat.

A projektzáró sajtótájékoztatón Páli Mónika, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal osztályvezetője kiemelte: az Apor Vilmos Katolikus Főiskola a támogatást észszerű, hatékony és értéktartó fejlesztésekre fordította, a két váci épület korszerűsítése segíti az oktatók, a munkatársak munkáját, valamint a hallgatók tanulmányait is.

240 éves épület újult meg

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskolának az egykori váci papi szeminárium copf stílusú, majdnem 7000 négyzetméteres épülete ad otthont a Nagyboldogasszony-székesegyház szomszédságában, a Schuszter Konstantin téren. A Migazzi Kristóf püspök által építtetett szeminárium 1783-ra készült el, vagyis idén ünnepli 240. születésnapját.

„Mivel a főépület műemlék, a tervezési feladatok is összetettebbek voltak” – emelte ki Ádovics László, az Optisol Kft. tervező építészmérnöke, hozzátéve: a napelemeknek és az új kazánnak köszönhetően jelentős energetikai megtakarítás várható, és a két épület károsanyag-kibocsátás is jelentősen csökken majd. Utóbbi kiemelten fontos szempont volt a korszerűsítés során.

„Katolikus főiskolaként hiszünk abban, hogy nagy jelentősége volt ennek a folyamatnak, hiszen a teremtett világ védelmének része, hogyan bánunk a ránk bízott természeti kincsekkel, erőforrásokkal, energiával” – mondta Dr. Gloviczki Zoltán rektor.

Hozzászólás
Előző cikkMikuláscsomagokkal lepték meg az állami gondozásban lévő gyerekeket Vácon
Következő cikkLakossági fórumot tartanak ma Nagymaroson