Idén tíz éves Pető Csilla kezdeményezése, a deákvári adventi gyertyagyújtás

Pető Csilla kezdeményezésére a harmadik adventi gyertyát is meggyújtották Deákváron. A Fidesz-KDNP váci önkormányzati képviselője idén tizedik éve, hogy elindította ezt a hagyományt.

Meghitt hangulatban, sok résztvevővel zajlott vasárnap kora este Vácon, Deákváron a KRESZ parkban a Deákvárért Civil Társaság és a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom váci szervezete ökumenikus adventi gyertyagyújtása. Pető Csilla a Fidesz-KDNP váci önkormányzati képviselője a program kezdeményezője lapunk kérdésére elmondta, boldogság számára, hogy advent harmadik vasárnapján, ezüstvasárnap ilyen sokan gyűltek össze az örömet szimbolizáló harmadik gyertya meggyújtására.

Pető Csilla köszönetet mondott Detre János evangélikus lelkész úrnak, ünnepi gondolataiért, mellette pedig a szívet lelket melengető kedves énekekért, az Evangélikus Óvoda ovisainak és pedagógusainak. A gyertyagyújtást követően Kárpáti-Kelemen Katalin karácsonyi édességekkel kínálta meg a meghitt hangulatú eseményen résztvevő gyermekeket.

Pető Csilla a Váci Polgárban megjelent írásában részletezte az adventi gyertyagyújtása immár 10 éves történetét. Mint írta: Az Ökumenikus Adventi Gyertyagyújtás ötletét, a környező településeken korábbiakban már nagy sikerrel, hagyományosan bevezetett esemény adta. A gondolatot tett követte, mivel erős elhatározás élt bennem, hogy az ökumené jegyében, meghonosítom Deákváron, ahol családommal együtt 16 éve élünk. Az ötletemmel elsőként felkerestem Rolik Róbert atyát, a Deákvári Jézus Szíve templom akkori plébánosát, hogy mit gondol, milyen fogadtatásra számíthatunk? Robi atya pozitívan fogadta az utcai evangelizáció ezen ötletét, és mindenben lelkesen állt mellettem. A kezdetektől azon voltam, hogy maga a gyertyagyújtás minden felekezethez szóljon.

Ezért is alakítottam úgy az adventi vasárnapokon bemutatott szolgálatokat, hogy előzetesen meghívásra kerültek a különböző felekezetek képviselői. Így az adventi időszakban, minden vasárnap más és más felekezet, a katolikus, a református, az evangélikus és baptista egyház képviselői szóltak az egybegyűltekhez. Munkámat, a korábban általam életre hívott Deákvárért Civil Társaság, (mely közösségi célú tevékenységek, közösséget építő és formaló programok megszervezésére, barátok és ismerősökből alakult) segítette. Egy kedves asztalos ismerősünk, nagyon kedvező áron elkészítette azt a köztéri koszorú alapot, ami a mai napig jó szolgálatot tesz. Ezt követően barátainkkal felöltöztettük a koszorút, fenyőágakkal tobozokkal, díszes masnival, hogy ünnepi díszben pompázzon az adventi időben. Annak érdekében, hogy minél többen értesüljenek a készületekről, plakát készült amit elvittünk a templomokba, illetve az atyák is örömmel hirdették. Fantasztikus volt látni, hogy kivétel nélkül minden alkalomra a gyülekezet és hívekből álló énekkar is elkísérte az aktuálisan szolgálatot bemutató atyát, tiszteletes urat, lelkész urat, hogy még emelkedettebb, ünnepélyesebb hangulatban, várjuk közösen a karácsonyi csodát és gyújtsuk meg a koszorún a gyertyákat. Szinte minden évben, sikerült magát a Mikulást is elhívni, aki szaloncukorral, csokival örvendeztette meg a kicsiket és nagyobbakat egyaránt.

Így indult az első gyertyagyújtás, ami idén lesz 10. éves! Büszke boldogság tölt el, nagyon örülök, hogy sikerült egy olyan eseményt megvalósítanom ami igazi hagyományt teremtett Deákváron! Az évről évre a KRESZ Parkba kilátogatóknak a növekvő létszáma, biztosít arról, hogy igény van a hasonló értéket teremtő közösségi eseményekre. Fontos, hogy az ünnepi időszakban kicsikét lelassuljunk megálljunk, elkezdjünk befelé is figyelni, és az atyáktól-lelkész uraktól hallott, lelket melengető gondolatokkal feltarisznyázva, várjuk a karácsonyi csodát! – fogalmazott a lapban Pető Csilla.

Hozzászólás
Előző cikkMegtelt Sződligeten a templom előtti tér, Janicsák Vecával zajlott az idei ZöldLiget Karácsony
Következő cikkKemencére érkezett a Szent Korona vándorkiállítás