A TOTEM adatgyűjtő felületre mostantól bárki feltöltheti az elhullott vadon élő állatok adatait

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) TermészetLesen adatgyűjtő program legújabb, TOTEM nevű okostelefonos alkalmazásának segítségével mind a szakmai szervezetek, mind a lakosság könnyen tud bejelentést tenni elhullott vadon élő állatok tetemeiről, amely egyes fajmegőrzési programok tevékenységéhez is fontos adattal szolgálhat. 

Az MME TOTEM alkalmazásának célja olyan adatbázis kiépítése, mely egy helyen gyűjti a régióban előforduló, vadon élő kétéltű, hüllő-, madár- és emlősfajok pusztulásának főbb okait (mérgezés, áramütés, elütés, ablaknak ütközés, lelövés stb.), ezzel segítve a veszélyeztetett fajok megőrzését szolgáló védelmi intézkedéseket.

A terepi adatrögzítés és -beküldés egyszerűsítése érdekében a TOTEM adatbázis is az MME által kidolgozott, Turdus nevű (ez a rigófélék tudományos családneve) mobiltelefonos app keretében működik, és azonnal rögzíti a bevitt adatokat, a megtalált állatokról készített fotókat. A Turdus elérhető Android és iOS rendszert használó telefonokon és tableteken is, az applikáció eddigi elemei, így a TOTEM használatát is videós segédletek segítik.

A hír az MME honlapján a videós segédlettel itt érhető el >>

Az EU LIFE Nature alapja által a „Közösen a természetért” pályázat által támogatott TOTEM modul csak egyike az MME új, TermészetLesen elnevezésű programjának, amelynek célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak és más állatok megfigyelésébe. Az elhullott állatokról történő adatszolgáltatás mellett decemberben folytatódik a tavaly induló Téli madárles, márciustól a tavaszi időszakban megfigyelhető állatokra kialakított adatgyűjtés, a Tavaszi természetles, továbbá a lakosság kedvenc madarait, a fecskéket és gólyákat leltárba vevő két felület, a Fecskeles és Gólyales is.

Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Hozzászólás
Előző cikkWebkamerán nézhetjük a Királyréten mozgolódó állatokat
Következő cikkUtat újítottak fel Verőcén