Rétvári Bence: Vác vezetését is felszólítom, hogy utasítsa vissza Karácsony Gergely ultimátumát!

Karácsony Gergely ne zsarolja azzal a váciakat és a kormányt, hogy elzárja az agglomerációban a vízcsapot. Saját hibái árát ne másokkal fizettesse meg! – szólította fel Rétvári Bence a térség KDNP-s országgyűlési képviselője Karácsony Gergely főpolgármestert a Facebook oldalára feltött videóban.

A Magyar Nemzet írta meg, hogy Karácsony Karácsony Gergely főpolgármester tizenkét agglomerációs település – köztük Vác – vízellátását használná fel politikai zsarolásra, hogy pénzhez juttassa a csőd szélén egyensúlyozó Budapestet.

Rétvári Bence úgy fogalmazott: „Példátlan zsarolási akciót indított Karácsony Gergely. Azzal fenyegeti a váci családokat, hogy elzárja előlük a vízcsapot, ha a kormány nem ad neki többlet forrásokat. Az érvényes szerződést felrúgva 12 agglomerációs településen állítaná le a főpolgármester a vízszolgáltatást, ha nem teljesítik a követeléseiket. Ezzel a kicsinyes és embertelen húzással több mint 150 ezer ember ivóvízellátása kerülhet veszélybe, köztük 34 ezer váci lakosé is. Nem a váci lakosok tehetnek arról, hogy Karácsony csődközeli helyzetbe hozta Budapestet. Ha nem bízta volna Gyurcsány embereire a főváros irányítását, ha nem a prémiumok kifizetésével foglalkoznának, akkor biztosan jobb lenne a helyzet. Vác nem lehet túsz. Ne a váciakkal zsarolja a kormányt a saját hibái miatt. Tényleg fenyegetőzéssel kicsikart pénzekből akarja a főváros a napi működést biztosítani? Ne politikai zsarolással akarja befoltozni a kiürült kasszát! Nem elég, hogy a budapestiek életét dugókkal és karókkal nehezítette meg, most még az agglomeráció lakóitól is megvonná az ivóvizet? Vác vezetését is felszólítom, hogy utasítsa vissza Karácsony ultimátumát! Álljanak ki a váciak mellett! Védjük meg Vácot!”

A Magyar Nemzet írta meg, hogy Karácsony Gergely levélben fenyegette meg a kormányt, hogy a Fővárosi Vízművek nem tesz eleget a szerződésben rögzített vízátadási kötelezettségének, ha az állam nem fizet magasabb díjat a vállalatnak. Tucatnyi Budapesthez közeli agglomerációs település, összesen jóval több mint 150 ezer lakosának ivóvízellátása kerülhet veszélybe, ha Karácsony Gergely beváltja azt a fenyegetését.

A Magyar Nemzet birtokába került dokumentumban a főpolgármester az úgynevezett vízátadási szerződések egyoldalú felrúgásával zsarolja Lantos Csaba energiaügyi és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert.

Karácsony Gergely a Fővárosi Vízművek veszteségével kezdte, melyet szerinte az is okoz, hogy egyes korábbi vízátadási szerződések alapján a cég az ellátási területén kívüli, döntően állami tulajdonú víziközmű-szolgáltatók számára ad át vizet nagy mennyiségben. Idén több mint 13 millió köbmétert. A főpolgármester hozzátette: ezt a mennyiséget sok esetben évtizeddel korábban meghatározott, befagyasztott árakon adják át, az ellenérték kisebb az önköltségi árnál is.

„Ez a helyzet a fővárosi önkormányzat számára elfogadhatatlan. Egyetlen helyi önkormányzat sem kényszeríthető rá arra, hogy az állami feladatellátás veszteségét viselje”- írta Karácsony, majd megfogalmazta ultimátumát:

„amennyiben záros határidőn belül az állam nem biztosítja – bármilyen jogcímen – az állami ellátási felelősségi körbe tartozó területekre történő ivóvízátadás veszteségének megtérítését úgy a 2023. évre, mint a következő évekre a Fővárosi Vízművek számára, akkor a Fővárosi Vízművek […] kénytelen lesz […] a vízátadási szerződéseit felmondani” – írja a Magyar Nemzet.

Karácsony Gergely nem fogalmazta meg sem a követelt összeget, sem pedig azt, hogy mikor váltja be fenyegetését. Az érintett településekre azonban utalást tett. Ezek Vác, Dunakeszi, Dunakeszi-Székesdűlő, Üröm, Nagykovácsi, Csömör, Visegrád-Szentgyörgypuszta, Kistarcsa, Ecser, Szigethalom, Ercsi és Dunaharaszti.

Hozzászólás
Előző cikkKiváló minőségű és fogyasztásra alkalmas az ivóvíz Vácon (videó)
Következő cikkÁtadták a Párkányt Helembával és Ipolydamásdot Letkéssel összekötő kerékpárutat