Nyílt nap az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán

Nyílt napot tart az Apor Vilmos Katolikus Főiskola, amelynek szakkínálatát és váci campusát is megismerhetik az érdeklődők november 17-én. A többek között tanítókat, óvodapedagógusokat és segítő szakembereket képző főiskolán idén mind a jelentkezők, mind a felvett hallgatók száma rekordot döntött, jövőre pedig már többletpontokkal segítik azokat a szakembereket, akik gyerekekkel foglalkoznak, de szeretnék továbbképezni magukat – olvasható az intézmény, lapunkhoz eljuttatott közleményben.

„A 21-22. század a humán segítő pályáké. Ez az a terület, ahol nem helyettesítheti a szakembereket semmiféle műszaki, informatikai megoldás. Szükség van rájuk, ezért biztos pálya áll leendő hallgatóink előtt. Nehéz, rögös, de érdemes és értelmes hivatás lehet azok számára, akik ezt választják” – mondja dr. Gloviczki Zoltán, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora. Az intézmény oktatói és hallgatói november 17-én nyílt napra várják azokat a továbbtanulókat, akik érdeklődnek alap- és mesterképzéseik, valamint szakirányú továbbképzéseik iránt.

A váci campuson a rektori és a hallgatói tájékoztatók után az érdeklődők hasznos információkat kaphatnak a különböző szakokon tanulóktól és a képzésekért felelős szakemberektől, emellett bepillantást nyerhetnek az elmúlt hónapokban korszerűsített, Vác festői belvárosában található campus hétköznapjaiba is.

Rekordot döntött az Aporra felvételizők száma

A jelentkezők száma többéves rekordot döntött 2023-ban: a váci mellett ma már budapesti campussal is rendelkező főiskola szakjait több mint 1200-an jelölték meg az általános felvételi eljárásban, 623-an a jelentkezési lap első helyén. Közülük 331 felvételiző jutott be a szeptemberben induló képzésekre (a hitéleti szakok nélkül), több mint 100-an pedig az augusztus végén zárult pótfelvételin kerültek be a főiskolára.

Az Apor pedagógusképzési kínálata ugyanis kifejezetten gazdag: az óvodapedagógusnak készülő hallgatók például magyar, német és angol nyelvű képzés közül választhatnak – utóbbi egyedülálló az országban –, emellett német, szlovák és roma/cigány nemzetiségi szakirányt is kínál az intézmény, ahogy a tanító szakon is több szakirány érhető el. Az alapszakok közül népszerű a csecsemő- és kisgyermeknevelő, valamint a szociálpedagógia képzés is, emellett a főiskola katekétákat, lelkipásztori munkatársakat és kántorokat is képez. 

Idén a mesterszakokra jelentkezők száma is nőtt, de a diplomás érdeklődők számos egyedülálló szakirányú továbbképzés közül is válogathatnak. Ilyen például a 3D-pedagógia és a bábpedagógia módszereit bemutató, az atipikus fejlődésű gyerekekkel foglalkozó szakembereknek szóló, vagy a fejlesztő biblioterápia szakirányú továbbképzés.

Változnak a pontszámítás szabályai 2024-től

Jövőre változnak a felsőoktatási felvételi szabályai: újdonság, hogy az egyetemek és főiskolák maguk döntenek arról, pontosan milyen többletteljesítményért adnak pluszpontokat.

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola pedagógusképzéseire jelentkezők a felvételi beszélgetés vagy a motivációs levél értékelése alapján 1-50 pontot kaphatnak, de többletpontokat ér az országos középiskolai vagy szakmai versenyeken elért döntős helyezés, a közép- és a felsőfokú nyelvvizsga, ahogy a hátrányos helyzetű felvételizőket is többletpontokkal segítik.

A főiskola kedvez azoknak a szakembereknek is, akik gyerekekkel foglalkoznak, de szeretnék továbbképezni magukat: 20-50 pont jár azoknak, akik pedagógia képzési területen vagy pszichológia szakon szereztek szakképesítést, közép- vagy felsőfokú végzettséget, és 30 ponttal díjazzák, ha egy felvételiző legalább 50 óra szakmai tapasztalatot szerzett, gyermekneveléssel, oktatással összefüggő segítő munkát, önkéntes munkát végzett.

A képzések listáját és a legfontosabb felvételi információkat az érdeklődők a főiskola honlapján, az avkf.hu-n találják meg.

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola

A Váci Egyházmegye fenntartásában álló, pedagógus- és szociálpedagógus képzéssel, valamint a hitéletben segítőként dolgozók (kántorok, katekéták, lelkipásztori munkatársak) képzésével foglalkozó felsőoktatási intézmény. A Zsámbékon 1929-ben alapított tanítóképző szellemi és jogutódja. Alap- és mesterképzésein a hallgatók államilag elismert BA- és MA-diplomát szerezhetnek, de az intézmény számos szakirányú továbbképzéssel segíti a már diplomával rendelkezőket. Székhelye Vác festői szépségű egyházi központjában, a Székesegyház szomszédságában álló történelmi épület, emellett Budapesten egy modern, a mai elvárásoknak megfelelő campusszal is rendelkezik. A főiskola szakmai tevékenysége tudományos ismeretekre és nemzetközi kapcsolatokra épülő oktatási gyakorlat alapján, katolikus szellemben – így más vallású, gondolkodású jelentkezők felé is teljesen nyitottan – zajlik, és különös hangsúlyt fektetnek az atipikusan fejlődő gyermekekre fókuszáló és alternatív pedagógiai módszerekre.

Hozzászólás
Előző cikk101. születésnapján köszöntötte Bács Árpádnét Szabó István polgármester
Következő cikkFanfara Complexa koncert lesz Kóspallagon