Napi cuki – Vadmacskáról készült videó a Börzsönyben

Vadmacskáról készítettek videófelvételt a Börzsönyben egy kihelyezett vadkamera segítségével. A Duna–Ipoly Nemzeti Park szerint a fokozottan védett állat rendszeresen jelen van ezen a területen, ahol már két kölyök is nevelkedett.

Továbbra is jól érzi magát az elkerített projektterületen élő, fokozottan védett vadmacska (Felis silvestris). Mióta 2022. szeptember 26-án megjelent kameráink előtt, rendszeresen jelen van a területen legalább két kifejlett egyed. 2023 nyarán két vadmacska kölyök is nevelkedett ezen a területen – írja a Duna-Ipoly Nemzeti Park közleményében.

A vadmacska számára kiemelten fontos, hogy megőrizzük a természetes, nagy kiterjedésű összefüggő erdőket. Fontos számukra, hogy az erdők változatos szerkezettel rendelkezzenek, ami nemcsak gazdag táplálkozó helyeket, de kiváló búvóhelyeket is nyújt számukra – ismertették a szakemberek. Ezért a megkezdett természetvédelmi erdőkezeléseket; lékek, változatos holta-formák, mikro-élőhelyek kialakítását a LIFE4OakForests projekt keretében idén télen is folytatják.

A vadmacskák nehezen tűrik az erdő bolygatását, a zavarást (pl.: illegális technikai sportokat az erdők területén). A faj fennmaradásának további veszélyeztető tényezője az erdők feldarabolódása, valamint a kivadult házimacskák. A házimacskák nemcsak a faj genetikai elszegényedése miatt veszélyesek, hanem versengenek a táplálékért és a legjobb búvóhelyekért, valamint betegségeket adhatnak át a vadmacskáknak.

Videó:

https://www.facebook.com/watch/?ref=embed_video&v=307483868703600

Hozzászólás
Előző cikkIlyen volt a sarki fény a Börzsöny fölött
Következő cikkKormányablakbusz érkezik Csővárra