Duna-Ipoly Nemzeti Park: A halloween tök nem való a természetbe!

A közösségi médiában több helyen felbukkant a javaslat, hogy a kifaragott halloween-tököket, illetve töklámpásokat az ünnep után vigyük ki a vadállatoknak táplálékul, ám a Duna-Ipoly Nemzeti Park ( DINPI )közleményben figyelmeztet arra, hogy ne vigyék ki a természetbe a kifaragott töklámpásokat.

Felhívják a figyelmet ara, hogy a takarmánytök nem természetes része az erdőnek, mezőnek. A vadállatok egy része ugyan elfogyasztja (pl. a mindenevő vaddisznók), de más fajok megbetegedhetnek tőle. A faragott tökben gyakran maradnak szennyezett gyertyamaradékok, a mécsesek műanyag, fém részei, melyek miatt az ezeket elfogyasztó állatok elpusztulhatnak.


Hozzáteszik azt is, hogy a málladozó bomló rothadó tök különben sem szép látvány egy erdei séta közben. A Duna-Ipoly Nemzeti Park azt kéri, hogy aki teheti, a töklámpást komposztálja kertjében, vagy tegye az elszállításra váró zöldhulladékba. Azt is kérik, hogy a gyertya, mécses maradékát természetesen ilyen esetben is a kommunális hulladékgyűjtőbe tegyük.

Hozzászólás
Előző cikkKormányablakbusz érkezik Csővárra
Következő cikkCsütörtökön lesz az év egyetlen bolygófedése