Ismét a helyén áll a Szent Margit kereszt

Október 23-án állították helyére az új Szent Margit keresztet Vácon.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, nemrég egy hír keringett az interneten, amely szerint a keresztet vandálok megrongálták. A hír azonban nem volt igaz, a keresztet a Szentimrevárosi Egyesület emelte ki azért, hogy egy teljesen újat állítson a helyére.

A Szentimrevárosi Egyesület 2001-ben emlékkeresztet állított a Naszály egyik sziklacsúcsán, a Látó-hegyen. Az Árpád-házi Szent Margit tiszteletére állított keresztet többször megrongálták, ledöntötték. Az utolsó helyreállítás, 2008. óta csak az idő múlása rontott az állapotán. Ezért a Szentimrevárosi hívek közössége úgy határozott, hogy felújítja, teljesen új keresztet állít a helyére – emlékeztetett az egyesület közleményében.

A munkálatok augusztus végén kezdődtek a váci önkormányzat hozzájárulásával. A régi keresztet kiemelték a helyéről és beton alapozással előkészítették az új kereszt állítását. Az új kereszt is vörösfenyőből készült, 4 méterrel magasodik a sziklacsúcs fölé. 

Felállítására október 23-án került sor, szikrázó napsütéses időben. A csúcsra zarándokoló nagyszámú érdeklődő – köztük váciak is – a Gombási hegyközségi feszülettől indult fel a Látó-hegyre. Pontban déli 12 órakor már a helyén állt a kereszt, amit kézi erővel és kötelek segítségével sikerült a fogadó acéltokba illeszteni. A felállítás után a hegytetőn szentmise keretében történt a kereszt megáldása. 

E helyről csodás panoráma nyílik a Duna-kanyarra, tiszta időben a Gellért-hegyig ellátni.

Fotók: Eőry Ákos

Hozzászólás
Előző cikkÁramszünet miatt zárva lesz szerdán és csütörtökön a csörögi Polgármesteri Hivatal
Következő cikkFaág torlaszolta el az utat Vámosmikola és Perőcsény között