A Magyarpalatkai Banda ad koncertet Acsán

A Magyarpalatkai Banda koncerttel egybekötött táncházzal várja a népzene, néptánc szerelmeseit november 4-én, este hat órától Acsán a Galga Folk Portán, a Galga Folk Műhely szervezésében.

Az erdélyi Mezőségen található Magyarpalatka (románul Pălatca) régóta a környék egyik legjelentősebb zenészközpontja. Az itt élő zenész dinasztiák nemcsak saját falujuk, hanem sok környező település (például Báré, Kötelend, Mezőgyéres, Mezőkeszü, Vajdakamarás, Visa) zenei igényeit is kielégítették. A zenekar egyaránt játszik magyar, román és cigány népzenét. Számos zenész muzsikált itt, többen a biztosabb megélhetés érdekében más falvakba költöztek át.

A magyarpalatkai népzene az erdélyi Mezőség zenekincsének része. A falu egykor a belső-mezőségi terület legfoglalkoztatottabb zenészközpontja volt. Ez a táj őrzött meg a legtöbbet az erdélyi reneszánsz és barokk örökségből és alakította ki a sajátos erdélyi néptánc- és népzenei stílust. A magyar, román, cigány és szász kultúra kölcsönhatása itt fokozta a legmagasabbra az erdélyi néptánc- és népzenekincs gazdagságát.

Zenészek:
Codoba Martin Florin − prímás
Codoba Martin Florin jr. − prímás
Macingo Náci − prímás
Macingo Liviu − kontra
Radac Mihai − kontra
Macingo Călin – kontra
Codoba Marius – kontra
Macingo Alexandru − bőgő
Boldi Ioan – bőgő

Fotó: Magyarpalatkai Banda Facebook

Hozzászólás
Előző cikkBabaFolk zenei foglalkozás indult Acsán
Következő cikkNovember 10-ig várják az őrbottyáni KicsiKék Bölcsődébe a jelentkezőket