Rétvári Bence: a kormány megelőlegezi az EU-s forrásokat

Magyarország, a magyar gazdaság szerencsére olyan helyzetben van, hogy meg tudja előlegezni azokat a forrásokat, amelyeket az Európai Unió (EU) jelenleg nem utal el, pedig ezek járnának Magyarországnak – mondta a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára szombaton, a vácdukai pihenő és rekreációs park átadóünnepségén.

A Magyar Kormány által biztosított Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz keretében több mint 170 millió forintból alakítottak kis pihenő, és közparkot Vácdukán, melyet ünnepélyes keretek között a Családi nap keretében adott át Rétvári Bence a térség KDNP-s országgyűlési képviselője és Makkos László Vácduka polgármestere. Rétvári Bence, arról beszélt, hogy a TOP Plusz keretében megvalósított fejlesztéseket is európai uniós forrásból kellett volna finanszírozni, de mivel az EU nem utalta el a Magyarországnak járó forrásokat, a magyar kormány megelőlegezte ezt a települések számára. Összességében 200 milliárd forintot juttattak így a településeknek – mondta.

Az államtitkár úgy fogalmazott: lehet nyomást gyakorolni ránk, lehet visszatartani a saját forrásainkat, de a magyar gazdaság olyan állapotban van, hogy ki tudjuk pótolni a saját bevételeinkből, a saját forrásainkból, hogy a települések ne szenvedjenek kárt.

Vácdukának sikerült először elkészülnie a fejlesztésével a térségben

A parlamenti államtitkár hangoztatta: a TOP Plusz projektek közül a vácdukai az aranyérmes, ennek a településnek sikerült először elkészülnie a fejlesztésével. Hozzátette, hogy sok település még csak a szerződéskötésnél tart.

A vácdukai pihenő és rekreációs park több mint 170 millió forint vissza nem térítendő támogatásból készült el. A pályázati forrás segítségével tizenhatezer négyzetméter zöld felületen családbarát közparkot alakítottak a sportpályához közel. A fejlesztés keretében gyalogutat, futókört, rekreációs ligetet, gyermekjátszó- és piknikhelyet létesítettek. A projekt részeként virágágyásokat telepítettek, bokrokat, fákat ültettek, sor került a patakmeder és forrás helyreállítására, valamint település gémeskútjának felújítására.

Makkos László Vácduka polgármestere arról beszélt, hogy az 1.6 hektáros területen egy kétszáz méteres futókör várja a sportolni, mozogni vágyókat. Ez a táv azonban a futók számára tovább bővíthető a parkban létrehozott erdei utakon, sétányokon is. Így egy bő másfél kilométeres útvonalon tudnak edzeni. Emellett rekreációs park, játszótér, tanösvény, információs táblák, padok, asztalok is várják az ide érkezőket.

Nem ez az egyetlen nagyszabású fejlesztés a térségben

Mint arról tavasszal beszámoltunk bruttó 280 millió forintos uniós támogatással elindult a Kisnémedi zöld infrastruktúra fejlesztése projekt. Akkor Sölch Gellért, a Belügyminisztérium (BM) stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára kijelentette, hogy a beruházás az elmúlt évek egyik legnagyobb projektje Kisnémediben. A TOP Plusz támogatással megvalósuló Kisnémedi zöld infrastruktúra fejlesztése című projekt célja a település központjában található Gosztonyi-kúria és környezete zöld infrastruktúrájának fejlesztése. A beruházás három területet ölel fel: a Gosztonyi-kúria előtti fogadóudvart, a Gosztonyi-kúria feletti felsőparkot és a Gosztonyi-kúriával átellenben található Ifiparkot.

10 milliárd forint érkezett a Szobi és Váci járásba

Energiahatékonyságot növelő fejlesztésekre, mini bölcsőde kialakítására, óvodai tornaszobára, csapadékvíz-elvezetésre, közösségi fejlesztésekre, útfelújításra, egészségház korszerűsítésre, turisztikai fejlesztésekre és gazdaságfejlesztésre is érkezett kormányzati támogatás 2022-ben térségünkbe. Rétvári Bence országgyűlési képviselő év elején számolt be arról, hogy mindezen beruházás összértéke mintegy 10 milliárd forint. Mint rámutatott, bár Brüsszel mondvacsinált okokból egy fillért sem fizetett ki a Magyarországnak járó fejlesztési forrásokból, a kormány megelőlegezte a TOP forrásokat, hogy a helyi fejlesztések elindulhassanak.

MTI/0627.hu
Fotók: Gerzsenyi-Raczkó Tímea

Hozzászólás
Előző cikkNépmese Fesztivál zajlik ezen a héten térségünkben
Következő cikkÚjabb felújítás a váci Jávorszky Ödön Kórházban