Megújult a Cselőtepusztai kulcsosház

A Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében a SZTK Bozótvölgy Természetvédő és Természetjáró Egyesület 45 millió forintot nyert el tavaly a kosdi Cselőtepusztai kulcsosház fejlesztésére. A Magyar Falu Program révén pedig még 2020-ban fejlesztették hatmillió forintból a házat.

A Vác melletti településen, a Naszály hegy lábánál húzódó erdős, dimbes-dombos vidéken, talán sokan nem is tudnak erről a kulcsosházról. Pedig a története egészen 1995-re nyúlik vissza amikor is Huth Gergely, a PestiSrácok.hu főszerkesztője egy kisebb társasággal rátalált erre a házra, és maguk kezdték el felújítgatni. „Nagyon örülünk annak, hogy a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program, valamint a Magyar Falu program révén egy teljes felújítás történhetett. Ennek keretében napelemes rendszer került kiépítésre, teljes szerkezeti felújítás történt, és a gépészet is megújult. A házban zuhanyzók, mosdók készültek el. Reméljük, hogy egy újabb évszázadra lehetőséget kap ez a ház. A Gödi Csillagösvény Cserkész Egyesülettel közösen fogjuk üzemeltetni” – ismertette a részleteket a helyszínen Huth Gergely.

Rétvári Bence a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy semmilyen, látványra akár sokkal színesebbnek tűnő virtuális élmény nem képes olyan élményt adni, mint akár egy-egy nehezebb túrán, önmagunkat legyőzve, barátokkal együtt a természetben, akár egy ilyen vagy ehhez hasonló kulcsosházban valódi, kézzelfogható tapasztalatokat átélni. „Ez az ember természetes közege. Nem az a természetes, hogy sík és szögletes elemek között, mesterséges világítás mellett, mesterséges dolgokat csinálunk, és mesterséges dolgokat eszünk, és mesterséges módon viselkedünk, hanem az, hogy akkor kelünk, amikor a nap, akkor fekszünk, miután lement a nap és már nagyon hideg van. Együtt vagyunk, figyelünk a természetre” – érzékeltette az országgyűlési képviselő.

Virág András a Gödi Csillagösvény Cserkész Egyesület cserkészparancsnoka pedig ismertette, hogy számos táboruk zajlott már a Cselőtepusztai kulcsosházban. Télen, tavasszal és nyáron egyaránt. A megvalósult fejlesztésekben pedig a gyermekek szüleivel egyetemben az egyesület is, ahogy tudta kivette a részét. Hasonlóan Rétvári Bence országgyűlési képviselőhöz, Virág András is a hangsúlyozta, hogy természetben lenni, kiszakadni az online, instant világból talán mindennél fontosabb a mai fiatal generáció számára.

„Onnantól kezdve, hogy itt az offline világban élünk, ők elkezdenek egymással foglalkozni, elkezdenek a teremtett világgal foglalkozni, és olyan kreativitást élnek meg, és olyan sikerélményekhez jutnak el, amihez ott abban az instant világban, amikor elhagyjuk a tábort nem találkozhatnak” – fogalmazott.

A természetjárás, túrázás a 19. század vége óta az egyik legnépszerűbb szabadidős tevékenység Magyarországon. Téry Ödön és a Magyar Turista Egyesület hozta létre az első turistaházat a Dobogókőn. Ez a ház volt az első, amelyet kifejezetten a bakancsos turisták igényeire szabva építettek, és a sort sok száz turistaszálló felépítése követte az azt követő 100 évben. A hazai turistaházak sűrű hálózatot alkotnak, azonban az épületek jelentős része a 2010-es évek elejére korszerűtlenné vált, sok közülük egészen rossz állapotba került. Ezért hívta életre Magyarország Kormánya a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Programot, és pár év kezdeti útkeresés után Révész Máriuszt, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztost bízta meg a program irányításával. A kitűzött cél, hogy hazánk népszerű kirándulóhelyein, a legnépszerűbb túraútvonalak illetve folyószakaszok mentén fenntartható, a közt szolgáló, vonzó szálláshely-fejlesztés valósuljon meg. Téry Ödön és más elődök építő munkáját folytatva fejlett turistaház hálózat álljon a gyalogos, kerékpáros vagy akár vízi turisták számára.

GRT

Hozzászólás
Előző cikkKormányablakbusz érkezik Őrbottyánba
Következő cikkKözmeghallgatás lesz Őrbottyánban