Zajlik az őzek násza, elkezdődött a szarvasbőgés

Jóval aktívabbak ilyenkor az állatok, kiszámíthatatlanabb mozgásuk pedig veszélyes helyzetet teremthet az utakon – hívta fel a figyelmet az Időkép.

Mint közleményükben írják: nagyjából egy hónapja tart és a végéhez közelít az üzekedés, azaz az őzek nászidőszaka. Ez idő alatt az állatok csak a kiválasztott párjukra figyelnek és a bakok természetesen a vetélytársak elűzésére.

Ez az utakon veszélyes helyzeteket teremt, az állatok mozgása jóval aktívabb és kiszámíthatatlanabb. A táblával jelölt vadveszélyes területeken és ilyenkor azon túl, többnyire az erdős, kukoricás, ligetes területeken nagyobb figyelem kell az utakon, csökkentett sebesség, megnövelt követési távolság. A távolsági fényszóró elvakítja a vadat, ezért ha este ugrik elénk őz, lassítsunk, ezt kapcsoljuk le és nyomjuk a dudát, a kormányt ne rántsuk el, azzal nagyobb bajt okozhatunk – javasolják a bejegyzésben.

Hasonló a helyzet szarvasbőgés idején, ami már most elkezdődött a gemenci erdőben. A gímszarvasbikák bőgése az ország déli és nyugati részein indul be, majd észak, északkelet felé haladva a Zemplénben zárul ez az időszak.

Forrás: Időkép
Fotó: Csizmadia Mihály

Hozzászólás
Előző cikkMeghalt egy 16 és egy 18 éves fiatal balesetben, Vácon
Következő cikk115 éves nagybörzsönyi kisvasút – egész napos programokkal készülnek