Különleges szabadtéri installációk láthatóak a Nemzeti Botanikus Kertben Vácrátóton

Három napos virágkötészeti témájú workshopnak adott helyet a vácrátóti Botanikus Kert, melynek szervezője Nagy Gábor ifjúsági Európa-bajnok, felnőtt Európa-bajnokság ezüstérmese, felnőtt magyar bajnok virágkötő.

A lengyelországi MIF nemzetközi virágkötő iskola (International Institute of Floral Design) tantestületének tagjaként szervezte a szakmai eseményt, melyen 13 lengyel képzett virágkötő és virágkötő mester, valamint az iskola 3 lengyel szaktanára vett részt. Téma a land art, csokrok és testdíszek készítése volt. A land art témacsoportban dolgozó 2 tanár és 5 virágkötő naponta egy alkotást készített el, melyek maradandó díszei lehetnek Botanikus kertünknek. „A botanikus kertben található száraz alapanyagok, levelek, vesszők, ágak és bambusz felhasználásával próbáltuk az elkészített alkotásokat még különlegesebbé és a helyszínhez illőbbé tenni. … Elkészítésüknél természetes alapanyagokat használtak, hogy teljes mértékben lebomló és környezetkímélő alkotások szülessenek.” – számolnak be a botanikus kert közösségi oldalán.

Mint írják, a land art (tájművészet) a természeti környezet formavilágát és kellékeit (térszínformák, levelek és más növényi részek, kövek) felhasználó, monumentális szabadtéri installációk létrehozását célzó művészeti irányzat. Alkotói a hagyományos szobrászati anyagok és módszerek alkalmazása helyett a természeten hajtanak végre különféle változtatásokat. A kiállítási térből való kivonulással járt, mely során a művészeti tevékenységet kiterjesztették a tájba, és a természet felé fordulva kerestek új utakat. A land art alkotások viszonylag rövid életűek, hiszen természeti alapanyagokból és a természetben kapnak elhelyezést.

Hozzászólás
Előző cikkÉvek óta járhatatlan külterületi út újult meg Szobon (videó)
Következő cikkMEGVAN A KISMAROSI ISKOLA ÚJ IGAZGATÓJA