ÉVOSZ: új beszerzési forrást, ezáltal választékbővülést jelenthet a Mészáros Csoport boszniai cementgyártó vásárlására

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) üdvözli a sajtóban megjelenő hírt, mely szerint a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Talentis Group Zrt. kizárólagos tárgyalási jogot biztosító szándéknyilatkozatot írt alá az osztrák Asamer Baustoffe AG tulajdonában lévő Lukavac Cement felvásárlásáról – írja a Portolio.

A lap emlékeztet, hogy a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Talentis Group Zrt. kizárólagos tárgyalási jogot biztosító szándéknyilatkozatot írt alá az osztrák Asamer Baustoffe AG tulajdonában lévő Lukavac Cement társaság felvásárlásáról.

A Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Talentis Group Zrt., az aláírt szándéknyilatkozat értelmében, kizárólagos jogot szerzett ahhoz, hogy az Asamer Baustoffe AG 100%-os tulajdonában lévő Lukavac Cement leányvállalatának megvásárlásáról tárgyalásokat kezdeményezzen; a tranzakció várhatóan 2023 végén, az átvilágítási folyamat befejezését követően zárulhat. A tranzakció a versenyhatóság jóváhagyásától függ.

A cementgyár éves termelési kapacitása 650 ezer tonna klinkerbeton és több mint 1 millió tonna cement

A Lukavac Cement, az építőiparhoz szorosan kötődő, a régióban erős piaci pozícióval rendelkező cementgyártó vállalatot 1974-ben alapították, és 2001-ben az osztrák Asamer csoport sikeresen privatizálta. A cementgyár éves termelési kapacitása 650 ezer tonna klinkerbeton és több mint 1 millió tonna cement. A vállalat 50%-os részesedéssel rendelkezik a Vijenac mészkőbányában, amely más üzemeknek és építőipari vállalatoknak is szállít adalékanyagot. A vállalat 2014-ben készbeton gyártásával bővítette tevékenységét. A betonüzemek Szarajevóban és Banja Lukában találhatók – közölte a vállalat.

Az ÉVOSZ várakozásai szerint ez a cementgyár egy új beszerzési forrást, ezáltal választékbővülést jelenthet

Mindezt Koji László, az ÉVOSZ elnöke úgy értékelte: „A magyar építési piac szereplői számára ez a cementgyár egy új beszerzési forrást, ezáltal választékbővülést jelenthet, és hozzájárulhat a hazai alapanyag ellátás biztonságához és a beszerzési árak csökkenéséhez.” Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) keretein belül nemrég megalakult Magyar Építőanyag-kereskedelmi Tagozata által múlt héten közzétett, 150 építőanyag-kereskedelmi vállalkozás megkérdezésén alapuló felmérésében is a legtöbben a cementtel kapcsolatban számoltak be beszerzési nehézségekről. Az ÉVOSZ várakozásai szerint a cement beszerzése a jövőben kiszámíthatóbb lehet.

Hozzászólás
Előző cikkKigyulladt egy autó Nagybörzsönyben
Következő cikkBelga zenészek adnak koncertet Nagybörzsönyben