Nem tudni, hogy mennyiből készül és mikorra lesz kész a deákvári KRESZ-Park, de már most drágul

Kevés érdeklődő részvételével bemutatták kedden délután Vácon a deákvári KRESZ-park fejlesztési terveit. Arra nem kaptunk választ, hogy mekkora összegből és mikorra tervezik megvalósítani ezt a beruházást. Azt azonban Matkovich Ilona elismerte, hogy már most emelni kényszerültek az eddig meghatározott költségkereten az egyik játékelem miatt.

Azt nem árulta el a váci polgármester, hogy mekkora volt az eredeti ár, amelyen emelni kellett. Bejelentette viszont, hogy a júliusi képviselő-testületi ülésen rendeletmódosításra fog sor kerülni emiatt. A Petőfi Sándor Általános Iskolában Andaházy László, tájépítész a Panda Pont Kft. képviseletében ismertette a területre vonatkozó elképzeléseket. Matkovich Ilona Vác baloldali polgármestere elsőként Tótváradi-Nagy Bencének (Összefogás Vácért) adta meg a szót, aki röviden ismertette az előzményeket, majd Andaházy László részletes, látványtervekkel illusztrált tájékoztatója következett.

A felújítás után jóval rövidebb lesz a KRESZ-parkban az eddig kerékpárút

Összefoglalva, a fő elképzelés szerint ebbe a területbe sűrítenének be minden funkciót, tehát az egyszerre legyen közpark, sportpálya, KRESZ-park és még játszótér is. Mindezzel azonban mintha pont a fő lényeg veszne el, hiszen a jelenleg rendelkezésre álló kerékpárút, sokkal rövidebb lesz. Noha lakossági igényként felmerült, hogy módosítsák a most bemutatott tervet, és az eddigi hosszabb kerékpárút kapjon helyet a végső tervben, de erre nem adott biztató választ a tervező. Aki többször hangsúlyozta, hogy nincs már olyan nagy mozgástér, az elemek is adottak, lényegi nagy változtatásokra már vélhetően nem fog sor kerülni.

Arra is egy megszólaló hívta fel a figyelmet, hogy a kivitelezésnél vegyék majd figyelembe a gyerekek méretét és a KRESZ táblák az ő méretüknek megfelelő legyen. Erre vonatkozóan pozitív választ kaptak a megjelentek.

A tájépítész elmondta, a tervek szerint a jelenlegi kosárlabda pálya gumi burkolatot kap majd, lesz egy ping-pong asztal. Itt marad a kutyafuttató is, illemhely is lesz, mászófal, és ügyességi pálya a kerékpárosoknak. A legkisebbek számára a most is a parkban található szobor melletti homokozó körüli részt tervezik, ám mint arra egy lakos felhívta a figyelmet igen nagy gond, hogy pont azon a részen nincsen kerítés. A park ezen része pedig pont a forgalmas parkolóra néz. A tervező nem erősítette meg azt, hogy erre a részre kerítést építenek majd. Az a tervből jól látszik, hogy nagyban támaszkodik a már meglévő elemekre, sokat is fognak felújítani közülük, de sok el is tűnik majd. Például a forgó játékelem is, melyet nem helyeznek majd vissza. Új elemként jelentették be, hogy mozgáskorlátozottak által is használhat hinta is lesz, ám mint arra több felszólaló rámutatott, ez nem helytálló, mert a tervben szereplő hintát nem lehet kerekesszékkel használni, ezt a felvetést Andaházy László elismerte.

A meglévő kerítésen kívül nem terveztek újakat, így fordulhatott elő az, hogy éppen ott nincs biztonságot adó kerítés a tervben, ahol talán arra a legnagyobb szükség volna. Nyilván költséghatékony megoldás a már meglévő és rendelkezésre álló eszközöket használni egy tervben, de pont ezért van szükség a lakossági visszajelzésekre, hogy azok, akik valóban használják a parkot tudják elmondani, mit szeretnének leginkább – hangzott el a lakossági kritika.

Többen tették fel a kérdést, hogy ha most ezen az alkalmon nem lehet már konkrét javaslattal élni, akkor mikor volt erre lehetőség. Tótváradi-Nagy Bence úgy reagált, hogy három évvel ezelőtt már megkérdeztek négyszáz lakost.

Matkovich: Két éve lehetett véleményt nyilvánítani erről a fejlesztésről

Pető Csilla (Fidesz-KDNP) képviselő arra volt kíváncsi, hogy készült-e előzetes hatástanulmány, illetve, hogyan kerültek az eszközök kiválasztásra. Arra is emlékeztetett, hogy a tervek között most szerepel egy ping-pong asztal, noha azt előzőleg Tótváradi-Nagy Bence „elüldözte” a játszótérről.

Tótváradi-Nagy Bence úgy reagált, hogy 2020-ban készült egy felmérés, azt körülbelül négyszázan töltötték ki internetes felületen. Akkor a felmérés szerint azt kérték, hogy kosárlabda palánk legyen a ping-pong asztalok helyén. Többen felhívták Tótváradi figyelmét arra, hogy csúsztatás a lakosság véleményeként aposztrofálnia a három évvel ezelőtti négyszáz fő kicsit több mint felének visszajelzését, szemben Deákvár tízezres lakosságszámával.

Pető Csilla arra vonatkozó kérdésére, hogy milyen hatástanulmány előzte meg e park kialakítását, tervezését, a játékelemek kiválasztását Matkovich Ilona egy csoportra hivatkozott, ahol ezzel kapcsolatban kikérte a csoport résztvevőinek véleményét. A Fidesz-KDNP képviselője hangsúlyozta több alkalommal kérte már személyesen e kérdőíves felmérést, ám azt a mai napig nem kapta meg. „Nagyon szívesen átküldöm a dokumentumot” – reagált Tótváradi-Nagy Bence. „Ez abszolút nyilvános” – fűzte hozzá Matkovich Ilona, lezárva a vitát hozzátéve, hogy a fejlesztőtől olyan kérdéseket tegyenek tegyenek fel, ami a tervvel kapcsolatos, „ugyanis ezen a szakaszon már túl vagyunk.” Kérdésre válaszolva Matkovich Ilona kifejtette, hogy két évvel ezelőtt lehetett véleményt nyilvánítani erről a fejlesztésről.

Andaházy László kérdésekre válaszolva azt is kijelentette, hogy kamera rendszer nem lesz, a gyepesített területen automata öntöző nem lesz. Volt, aki aggodalmát fogalmazta meg a parkba tervezett szolár lámpák miatt, utalva arra, hogy borús időben előfordulhat, hogy a késő esti órákra sötétbe borul majd a park.

További kérdésként merült fel, hogy a kisiskolás és a felsős iskolás korosztály számára nem szerepel olyan játékelem, például egy nagyobb mászóka, ami kifejezetten az ő számukra lenne használható. A tervező erre úgy reagált, hogy a park legnagyobb fejlesztése egy játszóvár lesz, ami úgy véli ennek a korosztálynak is megfelelő lesz majd. Azt elismerte, hogy a tervezett mászófal viszont csak óvodás korig bezárólag ajánlott.

A 0627.hu is tett fel kérdést arra vonatkozóan, hogy mi a beruházás tejes összege, és mi a várható ütemezés, azonban erre nem kaptunk választ. „Még jó, hogy örülnek neki” – zárta a fórumot Matkovich Ilona, aki egyébként úgy hirdette,: „Jöjjenek el és mondják el véleményüket a felújítással kapcsolatban!”

Pető Csilla: Több volt a hivatali dolgozó, mint az érdeklődő állampolgár

A fórumot követően Pető Csilla kérdésünkre úgy reagált: „Véleményem szerint elég gyenge volt a látogatottsága ennek a fórumnak, több volt a hivatali dolgozó és a képviselő mint az érdeklődő állampolgár. Szomorúan tapasztaltam azt is, hogy az a társadalmasítás amire hivatkoznak egy csoportban történt. Az összefogás a váci játszóterekért csoportban, amit én meglehetősen kevésnek tartok ahhoz, hogy valóban egy releváns véleményt tükrözzön. A feltett kérdésekre igazán a válasz az volt, hogy ezen a tervem, ami kivitelezésre kerül nem nagyon lehet változtatni, véleményezni sem. Tehát igazán a lakosságnak ebbe beleszólása nincs. Egy kész tervet kapnak, ami több ponton kifogásolható, ahogy az elhangzott kérdések is alátámasztják ezt.”

Vác egyik legaktívabb Facebook csoportjában több hozzászóló illeti kritikával Matkovich Ilona polgármestert, miután Vác közterületei gazosak, koszosak, sok az utcán a hulladék, mindennaposak a közterületi rongálások, és a lakosság úgy véli a fontossági sorrendben nem a játszóterek a legfontosabbak a jelenlegi helyzetben. Vélhetően azt a tanácsot kaphatta a váci polgármester, hogy próbáljon népszerűséget nyerni a családok körében, emiatt tartja napirenden a játszóterek ügyét, melyekkel eddig érdemben és ilyen intenzitással egyáltalán nem foglalkozott. Mindeközben azonban nem marad ideje arra, hogy Vác égetően fontos ügyeit kezelje, mint ahogy arról napi szinten teszik közzé a helyi lakosok észrevételeiket.

Váci lakosok észrevételei – játszótér fejlesztések helyett a közterületeket kellene rendbe tenni

Gerzsenyi-Raczkó Tímea

Hozzászólás
Előző cikkVárosi kitüntetéseket adtak át Szobon
Következő cikkIsmerősét szúrta hasba egy váci férfi