Lepusztult szégyenfoltból újra a Dunakanyar egyik ékköve lehet a zebegényi Millienniumi Pavilon

A Monarchia korszakának egyik éke volt a Millenniumi kiállítás Zebegénybe szállított pavilonja. Aztán a szociálizmusban szocreál stílusban átépítették és hagyták lepusztulni, majd a tulajdonos fővárosi önkormányzat a Demszky-korszakban egy külföldi illetőségű személynek privatizálta. Most azonban újjáéledhet csipkerózsika álmából, és az eredeti állapotában újulhat meg az épület. A már újra közhasznú épület felújítására vonatkozó nyílt, EU-s közbeszerzési felhívás megjelent a közbeszerzési értesítőben.

A tekintélyes méretű (840 m2-es), tornyos, faszerkezetes építményt Zobel Lajos tervezte, és az 1896-os Millenniumi kiállításon a magyar dohányipar pavilonja volt. Az esemény ideje alatt egy kis dohánygyár működött benne, ahol az érdeklődők megnézhették, hogyan készülnek a dohánytermékek.

A kiállítás után a pavilont elbontották és odaajándékozták Ferenc Józsefnek, aki átadta Budapestnek. Az épületet Zebegényben építették fel újra egy 13000 m2-es területen.


A pavilont először Ferenc József gyermektelep néven a Budapesti Szünidei Gyermektelep Egyesület üdülőjeként használták, majd az államosítás után a Fővárosi Tanács Gyereküdülője lett. Az első világháború ideje alatt hadikórháznak jelölték ki. Sokáig a „miazmatikus levegője miatt beteges és testi fejlődésben elmaradt gyerekek” nyaralótelepeként funkcionált. A hetvenes években például kéthetes turnusokban itt töltötték jutalomüdülésüket az ország minden tájáról érkezett állami gondozott gyerekek is.


A használat során azonban az épületet teljesen lelakták, és ma már siralmas állapotban van, a fenntartó egyáltalán nem törődött a felújításával. A pavilont 2001-ben egy németországi illetőségű magánszemély vásárolta meg, az elmúlt közel két évtizedben pedig annyira rossz állapotba került, hogy a megmaradása is kezdett kétségessé válni.


Civilek ezért terveket kezdtek kidolgozni az épület megmentésére, aminek köszönhetően a pavilon ismét hazai tulajdonba került. A pavilon történelmi épületének megmentésére és fejlesztésére megalakult a Millenniumi Pavilon Alapítvány. Az alapítvány elsődleges célja az egykori pavilon felújítása és helyreállítása, hogy a történelmi épület a jövőben kulturális és közösségi rendezvények méltó helyszíne legyen.

Látványterv forrása: építésügyi hatóság


A pavilon így végre visszanyerheti eredeti szépségét, új funkciót találva pedig új közösségi és kulturális tér jöhet létre, ami turisztikai célokat is szolgálhat, hiszen egy történelmi jelentőségű látványossággal lehet újra gazdagabb Zebegény festői környezete.

Forrás: kultura.hu, fotók: Milenniumi Pavilon Zebegény Facebook oldalHozzászólás
Előző cikkKét este megnyitja kapuit a kosdi Lunczer Pálinkaház
Következő cikkOktóbertől ingyenes lehet a gumiabroncs-hulladék leadása