Hamarosan elkezdődik a csapadékvíz elvezető-rendszer fejlesztése Nagybörzsönyben

Nagybörzsöny Község Önkormányzata 202,96 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatásban részesült csapadékvíz csatornahálózatának fejlesztésére. A fejlesztés során a Hunyadi tér, Rákóczi utca, Ságvári és a József Attila utcák csapadékvíz elvezető hálózatának fejlesztése történik, ezzel jelentősen csökken a község ár- és belvízkár veszélyeztetettsége – tájékoztatta a 0627.hu-t a település polgármestere.

Paulik Oszkár elmondta: a fejlesztés célja a projekt megvalósításával Nagybörzsöny környezeti állapotának javítása, az ár- belvíz- és helyi vízkár veszélyeztetettségének csökkentése a településen áthaladó vízfolyások rendezésével, a belterületi csapadékvíz elvezető árokrendszer kiépítésével, ülepítők kialakításával, főtér parkjába vezetett esővízzel összehangolt fejlesztésen keresztül.

A Hősök terén dréncsövezéssel a parkosított részbe vezetik az esővizet. Az így kialakított 73 köbméteres szikkasztó – tározó rendszer kedvező hatással van a park fáinak vízpótlására. A József Attila utcában ülepítő-szikkasztó medencét építenek ki 30 köbméter térfogattal. Nagyságrendileg 0,5 hektár területen zöld infrastruktúra fejlesztés fog megvalósulni 2 záportározóval. A záportározó és a vízelvezető árkok körül fásítás, valamint a Börzsöny-patak mentén további faültetés valósul meg.

Mint mondta: nagy hangsúlyt fektetünk a helyi lakosság körében a projekthez kapcsolódó szemléletformáló akciókra. Ezáltal az adaptív hajlandóság növelhető, és a település egységesen, összefogva alakíthatja ki alkalmazkodó képességét.

Paulik Oszkár hozzátette: a fejlesztés eredményeként megszűnik a belvízzel elöntött területek nagysága. Megtörténik az önkormányzati és magántulajdonban lévő ingatlanok megóvása. A fejlesztés hatására javul a településen élők életminősége. A fejlesztés hozzájárul a globális felmelegedés hatásainak csökkentéséhez, valamint a biodiverzitás megőrzéséhez.

A projekt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében valósul meg 202,96 millió forint európai uniós támogatás segítségével.

A beruházás várhatóan 2023. decemberben fejeződik be.

Hozzászólás
Előző cikkLátogatóban járt a csörögi nyugdíjas klub Samunál az örökbefogadott elefántnál
Következő cikkFegyverekkel tartotta terrorban a családját egy szobi férfi – Videón a TEK rajtaütése