17 milliárd forint értékben végez fejlesztéseket a DMRV Zrt.

Közel 17 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a DMRV Zrt. ivóvíz víziközmű rendszereinek kapacitás és hatékonyságnövelő fejlesztésére a Széchenyi 2020 program keretében.

A projekt részleteit szerdán Vácon sajtótájékoztató keretében ismertette Virág László vezérigazgató, Szabó Balázs projektvezető. Az idei évben a korábban elnyert támogatás összegét tovább emelték, tekintettel a tavalyi szárazságra, mely indokolttá tette egy új – „Solymár Csúcsidei vízellátásának fejlesztése, új expressz vezeték kiépítése” megnevezésű projektelem beemelését a projektbe. Amiatt, hogy a jövőben előálló hasonló időjárási viszonyok esetén is fenn tudják tartani az ellátásbiztonságot a Pilisvörösvári kistérség területén. A fejlesztésnek köszönhetően 2024-re a Duna jobb-, valamint bal partján összesen 20 település ivóvíz víziközművein történik fejlesztés, valamint ivóvíz-törzshálózati rekonstrukció.

Hirdetés
Samsung Göd álláshirdetés
Virág László vezérigazgató ismerteti Vácon a projekt részleteteit

Virág László vezérigazgató a projekt három fő célkitűzéséről elmondta, céljuk, hogy a megnövekedett vízigények mellett a szolgáltatott víz minősége hosszú távon is megfeleljen az erre vonatkozó, 201/2001 . (X. 25.) kormányrendeletben rögzített feltételeknek. Továbbá hatékony üzemeltetés és a gazdaságos működtetés valósuljon meg. Az energetikai hatékonyság mellett pedig a klímavédelem szempontjai is érvényesüljenek. A projekt műszakilag húsz projektelemre bontva húsz település területén valósul meg.

Az alábbi települések érintettek a fejlesztésben: Fót, Mogyoród, Csömör, Szentendre, Pomáz, Budakalász, Üröm, Solymár, Dömös, Dunakeszi, Gödöllő, Őrbottyán, Csomád, Pilismarót, Szada, Szentendre, Leányfalu, Tahitótfalu, Vác, Solymár.

Virág László kifejtette, hogy a tervezett beruházás területén víziközmű rendszer műszaki állapota javul, amivel csökkennek a vízveszteségek és javulnak hidraulikai viszonyok. A fejlesztéssel megfelelő mennyiségű kiváló minőségű ivóvíz szolgáltatás nyújtása a cél, amely az ellátás biztonságát növeli, és a vonatkozó szakági jogszabályok előírásainak maximálisan megfelel, valamint a vízminőségi kifogások kockázatát csökkenti. A fejlesztések által alacsonyabb energiafelhasználás mellet magasabb szolgáltatási színvonal várható.

A beruházás végére keletkező új kapacitásokról is beszámolt. Ismertette, hogy több mint 35. 780 méter ivóvíz vezeték jön létre. Nyolc darab összesen 3700 m3 kapacitású ivóvíz tároló medence készül. 554 házbekötés valóul meg, tovább 49 tűzcsap, egy 500 köbméteres víztorony, három kút és három kútfelújítás. Emellett kétszer 158 m3/órás víztisztító kapacitás és megvalósul 49 szivattyú cseréje is.

A projekt nagyjából két és fél évet vesz igénybe, a tervek szerint 911 napot. A kivitelezési munkálatok 2023.03.26-án kezdődtek és várhatóan 2024 szeptember végéig tartanak.

Szabó Balázs projektvezető a Mészáros és Mészáros Zrt. képviseletében részletesen ismertette az összes projektelemet. Térségünket érintően két fejlesztés zajlott. Az Őrbottyán-Csomád települések közötti vezeték közterületre való kiváltása, valamint a Vác, Köztársaság út, Galcsek utca, Kosdi út öntött vas vezeték kiváltása.

Vécsey László országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a fejlesztés maga főképp agglomerációs területeket érint, ami nem véletlen miután a budapesti agglomeráció az elmúlt harminc évben túlnőtte magát. A települések lélekszáma sokszor duplázódott, vagy háromszorozódott, ami maga után vonja a különböző közmű kapacitásoknak, ide értve akár a humán infrastruktúrának is a hiányát. Éppen a tavalyi aszályos időszak világított rá arra, hogy az ivóvíz hiánya mennyire közvetlenül és mennyire súlyosan érinti a lakosságot. „Az idei aszályt, ezeknek a fejlesztéseknek köszönhetően kevésbé fogja megérezni a lakosság” -zárta gondolatait.

GRT

Hozzászólás
Előző cikkÚj helyszínen, Törökmezőn a 10. Waldorfeszt
Következő cikkKoncertek, tánc és gyerekprogramok is lesznek Szobon, a Pengető Pikniken