Újabb váci társasház ügyében nyomoz a rendőrség és az ügyészség is – Az építtető a polgármester fiának cége

Folytatódik a botránysorozat, ugyanis egy újabb Pajor társasház ügyében derült fény tűzvédelmi hiányosságokra. A váci baloldali polgármester fiának ismét úgy sikerült megépíttetnie egy épületet, hogy az tűzvédelmileg szabályszerűtlen, és az ott, valamint a szomszédban élőkre nézve is veszélyes.

Nem ez az első eset, hogy Matkovich Ilona baloldali polgármester fiának botrányos beruházásairól számolunk be. Írtunk már arról, hogy nem a terveknek megfelelően készült el a Geo-Art Team Kft., Pajor Dániel egyszemélyes cége által építtetett társasház a Liszt Ferenc sétányon.  A Kőhíd lakóparknál pedig maguk a lakók ugrottak neki a polgármesternek, aki azt mondta, semmit sem tud fia beruházásairól.

Most újabb társasházról derült ki, hogy nem csak a benne élők, de a szomszédokra nézve is veszélyes lehet. Vácon, a Karcsú Arzén utcában lévő társasházról készült egy független tűzvédelmi szakértői vélemény, amely szerint az épület nem felel meg teljes körűen az engedélyes tervdokumentáció részét képező tűzvédelmi tervekben foglaltaknak.

A szakértő többek között olyan kockázatokat emelt ki, hogy mivel a homlokzati, illetve tetőtűz-terjedési gátak nem megfelelően lettek kialakítva, így egy esetleges tűz során nem csak ez az épület, de a szomszéd ház is veszélyben van.

A szakértői vélemény szerint a hő- és füstelvezető rendszer nem lett megfelelően kialakítva, így tűz esetén a vele járó hő- és füstképződés életveszélyt jelenthet az épületben tartózkodókra, mivel azt nem tudják biztonságosan elhagyni.

Mindemellett a menekülési útvonal kijáratánál található, kőburkolattal ellátott homlokzat esetleges tűzzel szembeni nem megfelelő ellenállása miatt rároskadhat a menekülő, vagy éppen a beavatkozást végző személyekre.

Okkal merül fel a kérdés, hogy épülhetett így fel a társasház? Ki volt a felelős műszaki vezető? Ezen tekintetben is folytatódik a botrány: a Liszt Ferenc sétány 23. szám alatti társasház ügyében is és jelen ügyben is ugyanaz a személy, Ferencz Gellért volt.

A dühös lakók feljelentést tettek. A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányságnál folyamatban lévő ügyben kerestük a rendőrséget. Mint lapunknak küldött válaszukban írják: „2022. december második felében érkezett a második feljelentés, amely alapján a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya rendelt el ismeretlen tettes ellen nyomozást hivatali visszaélés bűntettének gyanúja miatt. Ez a büntetőeljárás jelenleg folyamatban van”.

A lakók tájékoztatása szerint a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség szintén büntetőeljárást folytat az ügyben ismeretlen tettes ellen hivatali visszaélés bűntettének gyanúja miatt.  

Vajon a többi társasház maradéktalanul a tervek szerint épült fel? Különösen a most átadás előtt álló, úgynevezett Piac ház a Piac utcában? Kerestük Pajor Dánielt, akitől cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Hozzászólás
Előző cikkGyereket a magasba – Vác lesz az egyik helyszíne az országos flashmobnak
Következő cikkKalap Jakab koncert lesz Acsán a gyermeknapon