Rétvári Bence: Minden megszületett gyermek után legalább 10 facsemetét ültetünk az „Újszülöttek Erdeje” Program keretében

Rétvári Bence (Fidesz-KDNP) térségi országgyűlési képviselő Kisnémediben az „Újszülöttek Erdejének” átadóján pénteken kiemelte, hogy amikor természetvédelemről és környezetvédelemről beszélünk, akkor elsősorban a következő generációk életkörnyezetét akarjuk élhetően megőrizni.

„Ehhez két dologra van szükség, a következő generációra, tehát, hogy minél több gyerek szülessen meg, és ehhez egy élhető környezetre, így minél több erdőre is. Ezért döntött úgy a kormány, hogy a legnagyobb ajándék mindenki számára az új élet, a gyermek, így minden megszületett gyermek után legalább 10 facsemetét ültetünk. Ezáltal minden évben 150 hektár új erdőt telepítünk annak az örömére, hogy Magyarországon mennyi gyermek született” – fogalmazott a Belügyminisztérium miniszterhelyettese. Az Agrárminisztérium együttműködésével 2020-ban indult el az „Újszülöttek Erdeje” Program, aminek keretében a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben tett vállalás szerint 2030-ig, minden Magyarországon született gyermek után tíz, de legalább évi egymillió fát ültetnek el.

Magyarország az az ország Európában, amelyik a legtöbb figyelmet fordítja a gyermekek születésére

Hangsúlyozta, hogy Magyarország az az ország Európában, amelyik a legtöbb figyelmet fordítja a gyermekek születésére. Mint rámutatott, semmilyen ország nincs máshol, ahol a teljes nemzeti össztermék 4,5 százalékát költenék családpolitikára. „Tehát igyekszünk segíteni a családoknak, hogy ne legyen akadály a gyermekvállalás előtt, és abban is segítünk, hogy a gyerekeknek élhető környezete legyen, egy ilyen egyedi program révén is, mely során minden újszülött után 10 facsemetét ültetünk el” – zárta gondolatait a Belügyminisztérium miniszterhelyettese.

Az Újszülöttek Erdeje program 6-700 hektár erdő gyarapodását fogja eredményezni országosan

„Mi, magyarok elég ambiciózus nép vagyunk, és természetesen nem adjuk alább a célkitűzéseinket akkor sem, ha arról van szó, hogy mennyire zöld, mennyire egészséges környezet vesz minket körül, és még inkább mennyire zöld és élhető környezet fogja majd körülvenni a gyermekeinket és az unokáinkat. Éppen ezért az elmúlt években nagyon komoly erőfeszítéseket tettünk annak érdekében, hogy ez a célkitűzésünk ez mielőbb meg is tudjon valósulni” – jelentette ki Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Elmondta, hogy hazánk erdővel borított területeit tovább kívánják növelni. „A jelenlegi 2 millió hektárt további 147 ezer hektárral akarjuk még bővíteni. Ezt hogyha egy picit átszámoljuk, akkor ez nagyjából 200 ezer focipálya méretének megfelelő területet jelent” – szemléltette a célkitűzés jelentőségét. Rámutatott, hogy az Újszülöttek Erdeje Programtól azt várják, hogy 6-700 hektár erdő gyarapodását fogja eredményezni országosan.

Kiss László az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója Kisnémediben az „Újszülöttek Erdejének” átadóján elmondta, hogy az erődtelepítések fő célja a klímaváltozás hatásainak tompítása. Az elmúlt tizennégy év során a térség erdőgazdálkodóiként 170 hektárral bővítették az erdőterületet, azaz ennyi erdőt hoztak létre állami földterületeken. „Az utóbbi években pedig az ország mintafásítási programja keretén belül, Agrárminisztérium támogatásával, szén-dioxid kvóta felhasználásával újszülöttek erdejét is létesítünk vármegyénként. Ez körülbelül tíz hektár új erdő létrehozását jelenti évente” – fogalmazott Kiss László.

Hozzátette, hogy 10-12 év gondos ápolásra van szükség az erdő kialakulásához: „Mivel a térség fő fafaja működési területünkön is a cserjés a tölgy, és ezeknek a fafajoknak a tulajdonsága, meg ökonómiailag is kedvezőbb módszer, makk rakással hozzuk létre ezeket a telepítéseket. Itt is látható, hogy körülbelül 50 ezer makkot, főleg csermakkot raktunk erre a területre, tölggyel kiegészítve, és elegy fafajokat ültetünk a következő években ezekbe az erdőkben, hasonló fafajokat, mint amiket itt is a mellettünk lévő természetes állományokban láthatunk, így fog kialakulni 10-11 néhány év gondos ápolás kezelés után az a fajta erdőállományt szerkesztett, ami aztán egy nagyon stabil eleme lesz az ökoszisztémának, amit folyamatosan kezelni kell a továbbiakban is, és ez alatt a kezelés alatt természetes, hogy nemcsak természetvédelmi, környezeti célokat szolgál, hanem faterméket is ad, tehát gazdasági, materiális produktumot is ad.”

Azt is elmondta, hogy nemcsak bővítik az erdőterületeiket, hanem a meglévő területeket úgy kezelik, hogy a benne lévő rajta lévő faáramlás folyamatosan gyarapszik. „Évente több mint 250 ezer köbméterrel gyarapszik a kezelésünkben lévő 65 ezer hektár állami erdő, aminek a többi 65 százaléka egyébként védett, de ennek legfeljebb a kétharmadát termeljük ki” – mondta.

Térségünk az ország erdősült térségei közé tartozik

Az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója arra is kitért, hogy ez a térség az ország viszonylag erdősült térségei közé tartozik, ebben a nyugat-cserháti táj erdőtájban 35 százalék az országos átlagok meghaladó, majdnem eléri az uniós átlagot. Az uniós átlag az 39 százalék, és a magyar kormány célkitűzése, hogy 2030-ra 27%-os erdősültséget éri el az ország. „Ez nagyon közel van már, ezek a telepítések is ezt a célt szolgálják – fűzte hozzá.

2022-ig az Újszülöttek Erdeje Program keretein belül, összesen 300 hektár erdőt telepítettek

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium Erdészeti Fejlesztéspolitikai és Innovációs Főosztályának vezetője Kisnémediben az „Újszülöttek Erdejének” átadóján kiemelte, hogy éves szinten 2022-ig az Újszülöttek Erdeje Program keretein belül, összesen 300 hektár erdőt telepítettek. Idén pedig további további 145 hektár területen folytatódik a program. Hangsúlyozta, a kormányzat elkötelezett a meglévő erdők megőrzése és a fával borított területek növelésének érdekében, hogy az erdők a klímavédelemben, a természeti erőforrások védelmében, valamint a biológiai sokféleség megőrzésében is kiemelkedő szerepet tölthessenek be. Kiemelte továbbá, hogy a fenntartható erdőgazdálkodással megőrizhetők a természeti értékek, miközben a társadalom számára egyre több ökoturisztikai funkció is fejleszthető. Az erdők látogatottsága az elmúlt években átlagosan 25-30%-kal növekedett, egyes térségekben akár megháromszorozódott.

Az Ipoly Erdő Zrt. 2020 és 2023 között több mint 89 hektáron telepített őshonos fafajokból új erdőt. A Pest Vármegyei újszülöttek után Kisnémedi, Rád és Tésa községek határában 22 hektáron, míg a Nógrád Vármegyei újszülöttek után pedig közel 5 hektáron valósított meg erdőtelepítést. A két megyében összesen 3300 kg cser, illetve tölgy makkot, és további 1300 db őshonos ritka elegyfa csemetét használtak fel. Az állami erdőgazdaság az elmúlt 14 évben közel 170 hektárnyi új erdőt telepített, ezzel is mérsékelve a klímaváltozás okozta negatív folyamatokat, illetve hozzájárulva azon kitűzött cél eléréséhez, mely szerint 2030-ra az ország fával borított területe el fogja érni a 27%-ot.

Az Agrárminisztérium továbbra is elkötelezett mind a jelenlegi programok átgondolt folytatásában, mind az új lehetőségek feltárásában. A minisztérium megteremtette és a jövőben is fenntartja a feltételeit annak, hogy a gazdálkodók számára az alacsonyabb termőképességű területeken vonzó lehetőség legyen az erdőtelepítés és a hosszú távú, fenntartható erdőgazdálkodás.

GRT

Hozzászólás
Előző cikkVáckisújfalu is részt vett a TeSzedd! akcióban
Következő cikkSzemélyautót gázolt a vonat Őrbottyán és Veresegyház között