Országos vita lett az ügyből: akadályozható-e a házunk előtti parkolás?

Vácon is számtalanszor téma volt a közelmúltban, hogy megtilthatjuk-e másoknak, hogy közterületen a házunk elé parkoljanak, és ha nem, akkor a házunk előtti közterületet miért nekünk kell tisztán tartanunk?

A Ripost is hosszabb cikkben foglalkozott az üggyel. Zamárdiból indult ez témaindító poszt, ami az elmúlt napokban az egész országot bejárta. Az alapkérdés az, hogy megtilthatjuk-e másnak, hogy közterületen a házunk elé parkoljon? A poszthoz egy olyan fotót használtak, amin valaki súlyos kődarabokkal zárta el a parkolni vágyók elől a háza előtti füves részt.

A lap azt írja, hogy amennyiben a házunk előtti terület közterület, és jelzőtábla nem korlátozza a parkolást, illetve a parkoló autó nem állja el a kapubejárónkat és járdánkat, akkor a parkolás a házunk előtt jogszerű. Meg sem védhetjük mások elől, hiszen közterületre engedély nélkül nem helyezhetünk el köveket, betondarabokat vagy bójákat, sőt, sövényt sem ültethetünk oda. Amennyiben mégis így tennénk, akkor engedély nélküli közterület-használatot követnénk el, ez a jogsértés pedig pótdíj kiszabását is magával vonhatja, amennyiben pedig a kihelyezett tárgyak sérülést okoznak egy gépárműben vagy kerékpárban, akkor kártérítést is kötelesek vagyunk fizetni.

Vácon is sokszor téma a parkolási kultúra

Vácon a Nárcisz utcában történt az, hogy valaki olyan módon parkolt le, hogy azzal akadályozta a szemétszállítók mellett az utcában élőket egyaránt. A Ripost egy helyi Facebook csoportra hivatkozva arról ír, hogy itt például konkrétan az autójuk tönkretételével fenyegetik meg azokat az egyik környéken, akik nem ott laknak, ahová megálltak – mások meg joggal felhívják rá a figyelmet, hogy az önbíráskodás tilos, és ott egyébként bárki megállhat, ahol azt tábla vagy szabály nem tiltja. A lap itt a Nárcisz utcai esetre utalhat, ahol egy hozzászóló azt írta, le kell engedni az ilyen módon parkoló autó kerekeit.

De korábbi észrevételek szerint gondot okoz a Remete patikába, vagy a közeli diszkontba érkezők parkolása is, mivel egy garázs előtt állnak meg autójukkal, ezzel is akadályozva a forgalmat.

Van olyan váci lakossági észrevétel is a Deákvári Jézus Szíve Templomba járók felé, hogy ne a cukrászda, a bolt, vagy épp kapubejáró elé parkoljanak, mert az itt dolgozóknak, lakóknak nem jut hely, így a a boltba érkező árut messzebbről kénytelenek kézben behordani.

Ön tud még olyan helyről, ahol gondot okoz a parkolási kultúra Vácon? Írja meg kommentben!

Hozzászólás
Előző cikkItt az első regionális gyermekirodalmi pályázat
Következő cikkIngyenes egészségi állapotfelmérés lesz Szobon