Nyílt edzésen lehet ma Vácon a vízilabda sporttal ismerkedni

Fotó: Váci Vízilabda Sportegyesület Facebook

Azt szeretnénk bemutatni, hogy mi van az úszáson túl, hogy mennyire változatosak az edzések, milyen csapatban sportolni, egymásért küzdeni és labdával zsonglőrködni a vízben – mondta a 0627.hu kérdésére Pereházy Tünde a Váci Vízilabda Sportegyesület ügyintézője, akit a ma délutáni nyílt napról kérdeztünk.


Ma délután öt órától ugyanis várnak minden érdeklődőt a Váci Uszoda és Strandfürdő 33-as medencéjéhez, ahol a kispadról lehet bepillantást nyerni a vízilabdaspecifikus edzésbe. Itt lehetőség nyílik megismerkedni az edzőkkel, és kérdéseket is lehet feltenni. Amennyiben pedig a látottak alapján megtetszik a sportág, úszásoktatásra várják május hónapban a gyermekeket tagdíjbefizetési kötelezettség nélkül.

Milyen korban érdemes elkezdeni ezt a sportot?

Jelenleg a legfiatalabb úszónk 2018-as születésű. Ők még lent úsznak a 25 méteres medencében. Amikor pedig a kolléga vagy a kolléganő, aki lent foglalkozik a kis úszóinkkal, úgy gondolja, hogy már elég biztos az úszástudásuk, akkor küldi fel a 33 méteres medencébe. 2012-13-as születésű gyermekeink már egész ügyesen szerepelnek a bajnokságban. Innentől fölfelé pedig általában minden korosztályban tudunk csapatokat indítani egészen felnőtt korig, így az ifi korosztály után sem kell elhagyni bennünket. Aki tehát Vácon szeretne vízilabdázni, és ezt a sportot űzni, azt megteheti egészen ameddig ő gondolja.

Tehát a Váci Vízilabda Sportegyesületbe jelentkezők a 25 méteres medencében kezdenek, itt készülnek fel arra, hogy magát a vízilabda edzéseket megkezdhessék?

Igen, lent is oktatunk a 25 méteres medencében. Ide általában korosztálytól és úszástudástól függően egy-két évig járnak a gyerekek, és amikor már úgy érezzük, hogy teljesen biztos alapokat szereztek, akkor kerülnek föl a 33-asba. Ott is az edzések túlnyomó többsége az úszásra alapul. Állóképességet növelünk, technikai úszást is gyakorlunk folyamatosan, hiszen ez a sportág ezt megköveteli. Szinte minden nap kapnak labdát a kezükbe a gyerekek, lövőgyakorlatok vannak, házon belül két kapuznak, ami azt jelenti, hogy egymás ellen játszanak, gyakorolnak, gyakorolják az emberelőnyt, emberhátrányos helyzeteket, aktív falaink vannak, tehát a lövés erősségét tudják gyakorolni. Változatos edzésformát tudunk biztosítani nekik.

Mely korban a legideálisabb csatlakozni önökhöz?

Előfordul, hogy 12-13 éves korú gyermekek szülei keresnek meg minket. Abban az esetben tudjuk fogadni őket, hogyha előtte van úszástapasztalatuk, tehát versenyúszók voltak, vagy komolyabban foglalkoztak az úszással. Amennyiben ők akkor kezdenék el a szilárd alapokat, akkor sajnos már nem tudják behozni a lemaradást. Ezért javasoljuk, hogy minél korábban legyen egy megszerzett biztos úszástudás, amire tudunk építeni.

Tehát önökhöz egy teljesen kezdő öt éves óvodást is el lehet már vinni?

A lényeg, hogy a gyermek vízbiztos legyen, mivel tanmedencénk nincs. Sajnos Vácnak van egy sajátossága, hogy az uszodában nincsen tanmedence, ahova az úszásoktató be tud menni, és a vízhez szoktatástól el tudja kezdeni ezt az oktatást. Amint ez megvan és a gyermek már biztonságban érzi valamennyire magát a vízben, mindenféle segédeszköz nélkül tud lebegni, akkor várjuk őket szeretettel. Az úszásalapok megszerzésében együtt dolgozunk a Váci Vízmű SE kiváló szakembereivel, köztük Tószegi Andorral, akinek szaktudása vitathatatlan, számtalan kis úszó ért el országos sikereket a szárnyai alatt. A két egyesület együttműködéséből a hozzánk járó kis sportolók profitálhatnak igazán, hiszen a biztos alapok megszerzése közben kipróbálhatják magukat versenyúszóként, triatlonosként vagy vízilabdázóként, illetve megismerkedhetnek az öttusasport alapjaival. Később pedig dönthetnek a kínálkozó lehetőségek közül.

Ismerkedjenek meg a Váci Vízilabda Sportegyesület edzőivel és a Start Programmal:

Váci Vízilabda Sportegyesület Facebook oldal

További bővebb információt, a mai eseményről pedig itt talál.

GRT

Hozzászólás
Előző cikkVillanyoszlopnak csapódott egy autó Őrbottyánban
Következő cikkJó gyermeknek lenni a kosdi református gyülekezetben