Kilőtték a Naszálynál is járt svájci jeladós farkast, büntetőeljárás folyik az ügyben

A Naszály hegy környékén is járt az az M237-es kódjelű, Svájcban jeladóval ellátott farkas, melyet a boon.hu információi szerint egy borsodi ingatlannal is rendelkező vadász-vállalkozó lőhetett ki.

A lap neve elhallgatását kérő forrásokra hivatkozva most azt írta, a jeladó szerint az állat egy időben száz kilométer per óra fölötti sebességgel „haladt” egy autóúton, ami gyanús lett a természetvédelmi szakembereknek. Ez alapján az elkövető járművel szállíthatta a farkast, vagy annak jeladós nyakörvét. A portál azt is írja, hogy más nyilatkozó hozzátette: az előbb említett esettel való szembesülés miatt a természetvédelmi szakemberek a jeladó adatai alapján keresni kezdték az állatot, végül Hidasnémeti közelében a Hernádban találták meg a farkas tetemét. Az ORFK tájékoztatása szerint az ügy kapcsán természetkárosítás bűntett miatt a KR Nemzeti Nyomozó Iroda folytat büntetőeljárást.

A Gruppe Wolf Schweiz Facebook oldal, mely nyomon követte a farkas útját szintén beszámolt az elszomorító esetről. Ehhez a poszthoz, kommentet írt az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság: „mindent elkövetünk, hogy az igazság kiderüljön és a bűnös kézre és a törvény elé kerüljön. Borzalmasan sajnáljuk az esetet. Mást most nem mondhatunk. Dolgozunk, hogy segíthessünk” – fogalmaznak.

Az Országos Magyar Vadászkamara megdöbbenéssel értesült azokról a híradásokról, amelyek szerint vadász ejthette el a Svájcból hazánkba érkezett, jeladóval megjelölt szürke farkast.

„Szervezetünk, mint a 70 000 magyar vadászt tömörítő köztestület és érdekképviselet, a leghatározottabban elítéli a természetkárosítás bármilyen formáját, függetlenül attól, hogy azt ki követi el” – írták közleményükben. Mint fogalmaznak: vallják, hogy a vadgazdálkodás a fenntartó természetmegőrzés kulcseleme, a vadászat pedig – a vadgazdálkodás részeként – egyik eszköze. Ezért tevékenységünk során a természetvédelmi szempontok érvényesülése kiemelkedő fontosságú. Ennek szellemében dolgozunk együtt természetvédelmi szervezetekkel, amelyek Természetvédelmi Szakbizottságunkban is képviseltetik magukat, és ezért köttetett korábban többoldalú megállapodás, ágazatok közötti együttműködés a vadászati és természetvédelmi ágazat szereplői között.

Hangsúlyozták, elítélnek minden jogellenes cselekményt, különösen azokat, amelyek nem jogszerű vadászati körülmények következtében állnak elő. A borsodi esettel kapcsolatban megkeresték az illetékes szervezeteket, és tájékoztatást kértek a történtekről.

„Amennyiben bizonyítást nyer, hogy az adott ügyben vadász volt a tettes, és fény derül a személyére, akkor a Vadászkamara saját hatáskörben eljárva is megtesz minden szükséges intézkedést. Az esetleges bírósági ítélettől függetlenül, az abból fakadó teendőink mellett ez esetben is érvényre fogunk juttatni minden lehetséges jogi és etikai szempontot” – fogalmaznak.

Hozzászólás
Előző cikkVácrátóton készített különleges fotókat a Kispál és a Borz
Következő cikkMenetrend módosítások lesznek térségünk több vasútvonalán