Civil iroda nyílt Vácon

Jó hír a Vác környéki civil szervezeteknek. Március 28-án megnyílt a Váci és Észak-Dunamenti Civil Iroda, ahol ingyenes tanácsadást biztosítanak minden szerdán 9-12 óra között a Váci Reménység Egyesület székházában.

A Pest Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ kihelyezett irodáját a 100 éves múltra visszatekintő Váci Reménység Egyesület működteti. Célja, hogy Vác és a környékbeli, Pest vármegyei települések civil szervezeteinek térítésmentes tanácsadással segítsen az alábbi témakörökben: jogi, közhasznúság, pénzügy, könyvviteli és adózási, pályázati, társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos, forrásteremtési, számítógép-kezelési és informatikai tanácsadás.

Rétvári Bence államtitkár, a választókerület országgyűlési képviselője az iroda átadóján köszöntőjében kiemelte, hogy az államnak az alapvetően önkéntességre épülő civil világgal összefüggésben csupán az a dolga, hogy hozzáadjon, egyrészt akadályokat elhárítva, másrészt forrásokat biztosítva.

– A megye déli részén már régebb óta van ilyen központ. De lássuk be, nem életszerű, hogy a mi régiónkból is oda kelljen fordulniuk a civil szervezeteknek. Bízom benne, hogy ennek az új irodának a létrejötte is további lendületet tud majd adni az itteni, kisebb-nagyobb közösségekért tevékenykedő egyesületeknek, alapítványoknak – fogalmazott köszöntőjében Rétvári Bence.

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára elmondta: az elmúlt években jelentős mértékben nőtt a civil központok támogatása, köszönhetően annak, hogy dinamikusan növekszik a Nemzeti Együttműködési Alap kerete, jórészt a nem megpántlikázott személyi jövedelemadó egy százalékok révén.

Mint mondta: tavaly 11 milliárd forint értékben 28 ezer civil szervezetet jelöltek meg a polgárok.

A civil egy százalék rendszere határozottan jól működik, csakúgy, mint az egyházi támogatásra lehetőséget adó másik egy százalékos hozzájárulás is. Itt egy abszolút hungarikumról van szó, Európában teljességgel párját ritkítja ez a fajta szolidaritási, hozzájárulási lehetőség – fogalmazott a politikus.

Dr. Bóna Zoltán, a Pest Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ elnöke úgy fogalmazott köszöntőjében, hogy ez az irodanyitás annak a fejlődésnek a záloga, hogy még hatékonyabb, még közvetlenebb lehessen a régió civil szervezeteinek támogatása tanácsadással, tájékoztató fórumok szervezésével, adott esetben afféle inkubátorházi jelleggel.

Hozzászólás
Előző cikkÖnkéntesek szépítik Kemencét
Következő cikkVödrökkel locsolkodnak Kóspallagon