17 túlélőt mentettek ki a HUNOR mentőszervezet tagjai Törökországban a romok alól (videó)

Hosszú percekig tapsolt állva a Váci Polgári Est márciusi díszvendégeinek a HUNOR mentőszervezet négy Pest Vármegyei tagjának a közönség. Zolta Tibor és Moldován András tűzoltó százados, Képes Tamás főtörzsőrmester és Horváth Gergely őrmester ugyanis tagja volt annak az ötven fős csapatnak, akik a törökországi földrengést követően 17 túlélőt mentettek ki a romok alól, köztük három gyermeket.

„Az emberéletnél nincs fontosabb, és nemrég Törökországban ezrek, tízezrek kerültek a romok alá, családok ezrei keresték a hozzátartozóikat és magyar szakemberek is élen jártak a felkutatásban, mentésben. Elsőként érkeztek, utolsóként távoztak, a nap 24 órájában folyamatos váltásban igyekeztek segíteni. Nagyon büszkék vagyunk a helytállásukra, kitüntető, hogy négyüket most itt köszönthetjük a körünkben, hiszen ők a valóságban, extrém nehéz helyzetekben tesznek tanúbizonyságot hősiességből” – fogalmazott az estek házigazdája, Rétvári Bence országgyűlési képviselő.

Az est keretében felkavaró, megható pillanatokat bemutató videókat vetítettek a törökországi katasztrófáról, és a mentés nehézségeiről, kihívásairól. A beszélgetés elején a mentőszervezet tagjai ismertették a HUNOR mentőszervezetbe kerülés szigorú szakmai és pszichológiai követelményeit. Beszéltek a kiképzésekről, továbbképzésekről. Azt azonban kérdésünkre mindannyian kiemelték, hogy a Törökországban tapasztalt komplex katasztrófára lehetetlen volt felkészülni, ekkora mértékű pusztítással még nem találkoztak.

A világszínvonalú HUNOR mentőszervezet belépési követelményeit röviden úgy foglalták össze, hogy itt a jók között is a legjobbnak kell lenni. Előnyben részesül az, aki rendelkezik valamilyen speciális képességgel. Ismertették, hogy a kötéltechnikai csapat tudása világszínvonalú. Az alpinista világbajnokságon az első tíz helyezett között szerepelnek.

A Törökország és Szíria határvidékét sújtó február 6-i földrengésben Törökországban több mint 50 ezren haltak meg, milliók hagyták el a térséget vagy váltak földönfutóvá. A mentésben összesen 167 magyar önkéntes vett részt 22 keresőkutyával, és 35 életet mentettek meg.

GRT/MTI

Hozzászólás
Előző cikkAlpakát, kengurut és szarvast is etethetünk húsvétkor a Széppatak Farmon
Következő cikkRetro autó-motor-traktor kiállítás lesz a hosszú hétvégén Őrbottyánban