Nem akarnak a Dunakanyarban élők quadokat az erdőkbe

Nagy felháborodást váltott ki az internet népéből az a hirdetés, amelyben motorozást, quadozást kínál egy szolgáltató a Dunakanyarban. A bejegyzéshez szólók szinte egyöntetűen természetpusztításnak nevezik a kezdeményezést, a Duna-Ipoly Nemzeti Park pedig a Facebookon hívta fel a hirdetők figyelmét arra, hogy a quadozás, motorozás az erdőterületen vagy erdei úton törvényellenes.

Egy quad kölcsönző cég jelentetett meg a napokban egy hirdetést, amelyben quadozást, túrázást kínálnak a Börzsöny dobjain, erdős területein, gyönyörű környezetben és kilátással a Dunakanyarra.

Erre a hirdetésre figyelt fel a Duna-Ipoly Nemzeti Park, aki a Facebookon jelezte a kezdeményezőknek aggályait:

„Mivel a szervező cég a hirdetésnél (valamilyen oknál fogva) letiltotta a hozzászólásokat, így ezúton jeleznénk a természeti területekre szervezett technikai sportokkal kapcsolatos álláspontunkat:

Felhívjuk a tisztelt szervezők és érdeklődők figyelmét, hogy az erdőtörvény tiltja az erdőterületen vagy erdei úton való motorozást, quadozást! A természet védelméről szóló törvény ezen felül engedélyhez köti a védett természeti területen járművel való közlekedést, technikai sporttevékenységet.

Mindezek értelmében quadot, crossmotort jogszerűen csak rendszámmal, vezetői engedéllyel, a KRESZt betartva közúton (ideértve a burkolatlan közutakat is), vagy saját – nem védett, nem Natura 2000-es besorolású, valamint nem erdő- területen, zárt pályán lehet használni.

Felhívjuk továbbá a figyelmet, hogy Természetvédelmi Őrszolgálatunk a Rendőrséggel együttműködésben rendszeresen ellenőrzi a Duna-Ipoly Nemzeti Park országos jelentőségű védett természeti területén folytatott tevékenységeket. Az illegális tevékenységet végzőkkel szemben szabálysértési eljárást indítunk, illetve természetvédelmi közigazgatási eljárás megindítására irányuló bejelentéssel élünk. A fenti – jogszerűtlen – tevékenységek esetében a természetvédelmi bírság 500.000 Ft—ig terjed járművezetőnként, továbbá a hatóság az eszközöket elkobozhatja.”

Az interneten nagy visszhangja volt a felhívásnak és a meghirdetett programnak. A posztokhoz szólók közül a legtöbben nemtetszésüket nyilvánították ki, ugyanis nem szeretnének quadokat, motorokat látni a nyugalmas erdőkben.

A szervezők egyetlen kommentet hagytak meg bejegyzésük alatt, ami szintén ellenzi a programot:

„Ne gyertek a Dunakanyarba! Ne pusztítsátok a természetet még ti is! Nem hiányzik a veletek járó zaj és bűz!”

A szervezők később szintén egy Facebook bejegyzésben reagáltak a Duna-Ipoly Nemzeti Park figyelmeztetésére, ily módon:

„Ezúton tájékoztatunk Mindenkit, hogy szolgáltatásunk magánterületen történik, amely nem tartozik Natura 2000 se a Duna-Ipoly Nemzeti Park területéhez. Nem tervezünk szabálysértést illetve törvénybe ütköző tevékenységet folytatni.”

Hozzászólás
Előző cikkMódosul a vonatok menetrendje a Budapest-Szob vonalon
Következő cikkEgész évben programokkal várják az érdeklődőket Kóspallagon