Köszönetet mondtak a sok feladatban helytálló polgárőröknek – Országos díjátadó ünnepséget tartottak Vácon

A tavalyi esztendőben a polgárőrök és a rendőrök stratégiai együttműködése azt eredményezte, hogy negyvennégyezer esetben vállaltak közös szolgálatot, valamint 270 ezer alkalommal fogtak el illegális határátlépőket, ezt nyugodtan nevezhetjük frontvonali helytállásnak – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Vácon, az Országos Polgárőr Szövetség díjátadó ünnepségén.

Rétvári Bence úgy fogalmazott, hogy nem csak államtitkárként, hanem választókerületi egyéni képviselőként is nagy megtiszteltetés számára, hogy így, személyesen is megköszönheti a polgárőröknek azt a rengeteg segítséget, amit mindenütt helyben, úgymond földközelben hozzáadnak ahhoz, hogy a lakosság minél nagyobb biztonságban érezhesse magát.

– A tavalyi esztendőben a polgárőrök és a rendőrök stratégiai együttműködése azt eredményezte, hogy negyvennégyezer esetben vállaltak közös szolgálatot, ez 393 ezer órányi közös szolgálatot tett ki, ez alatt 2080 esetben tettek szabálysértési feljelentést és 515 esetben büntető feljelentést, mindeközben elfogtak 724 főt. Már ebből a néhány szikár adatból jól látszik, milyen fontos szerepet játszottak, játszanak a mindennapi települési közbiztonsági védelemben. Ám, ezen túlmenően, a határvédelemben is jelentősen részt vállaltak és vállalnak folyamatosan: tavaly összesen 13 ezer szolgálatban vettek részt és segítették a határőrizeti feladatok ellátását. Nagy szükség is volt erre, hiszen összesen 270 ezer alkalommal fogtak el az önök segítségével is a rendőrök és a határőrök illegális határátlépőket, ezt nyugodtan nevezhetjük frontvonali helytállásnak – fogalmazott Rétvári Bence, megemlítve, hogy legújabban harmadikként a szomszédban dúló elhúzódó háború miatti hazai biztonsági, humanitárius tennivalókból is derekasan kiveszik a részüket a polgárőrök.

Az államtitkár, országgyűlési képviselő a határőrizet kapcsán örvendetes új fejleményként kiemelte, hogy tizenöt európai ország közös nyilatkozatot fogadott el az illegális migrációval kapcsolatban, határozott követelésként megfogalmazva, hogy az unió hathatósabban járuljon hozzá a külső határok védelmének költségeihez, beleértve a fizikai védelmi építmények fenntartását, szükség esetén bővítését is.

A kitüntetések átadása során Pest vármegyei díjazottakat is köszönthettek a polgárőr társak, így az Év Polgárőre díjban részesült Farkas Dániel Gábor, a Budakeszi Városi Polgárőr és Katasztrófavédelmi Egyesület elnöke, az Év Polgárőr Pedagógusa elismerést érdemelte ki Oskó Imre, az Ország Közepe Régió Természetvédelmi Polgárőr Egyesület tagja, az Év Polgárőr Egyesülete kategóriában pedig Ócsa Városi Polgárőr Egyesületét emelték ki, a díjat Riegel Tibor elnök vette át.

A legnagyobb taps az OPSZ Életmentő Érdemérem kitüntetettjeinek kihirdetésekor csattant fel, Huszka Józsefné és Vörös Imre, az Újteleki Polgárőr Egyesület két tagja részesült a díjban, akiknek gyors kimenekítő segítségére, intézkedésére is szükség volt ahhoz, hogy újév napján megmenthessék egy, a lakásában, a kályha begyújtása közben a füsttől eszméletét vesztő középkorú férfi életét. Az eset nagyon könnyen tragédiával végződhetett volna.

Ribáry Zoltán

Hozzászólás
Előző cikkHamarosan kiderül, ki lesz Vácon Az év embere  
Következő cikkHamarosan Vácra is megérkezik a Memento Mori – A váci legenda című kalandfilm (videó)