Újra támadnak az unokázós és házaló csalók Vác környékén is

Újra felbukkantak az úgynevezett unokázós csalók, akik célpontjai az egyedülálló időskorúak. A károsultakat többnyire olyan indokokkal hívják fel késő esti órákban, hogy az unokájuk, hozzátartozójuk bajban van. A Váci Rendőrkapitányság illetékességi területén ismét megjelentek a házaló csalók is.

A Váci Rendőrkapitányság közleménye:

Az „unokázós” csalásokról

Egyedülálló időskorúak célpontjai az újra és újra felbukkanó csalóknak. Az „unokázós” módszer lényege, hogy a késő esti, éjszakai órákban felhívják a kiszemelt áldozatot az alábbi színlelt indokokkal.

Az unoka, vagy hozzátartozó balesetet szenvedett, az okozott károk rendezése miatt pénzre van szüksége.

Az unoka, vagy hozzátartozó kölcsönt vett fel, amit sürgősen vissza kell fizetni.
A hozzátartozó bajba került, esetleg fogságban van, csak pénzért cserébe engedik szabadon.
Életmentő műtétet kell végrehajtani az unokán, vagy más hozzátartozón.

Nagyon gyakran a telefonhoz hívnak egy magát „rendőrnek” kiadó személyt is, aki megerősíti az időset abban, hogy valóban megtörtént a baleset, vagy műtét, ezzel erősítve az idősben azt, hogy mindenképpen segítenie kell.

Ezekkel az ürügyekkel ráveszik a gyanútlan idős embert arra, hogy minden pénzt, ékszert, értéket átadjon a telefon után nem sokkal érkező közvetítőnek, aki elhiteti magáról, hogy jó barát, ismerős, és már viszi is a zsákmányt.

Az efféle csalásokra is igaz az, ami a legtöbb bűncselekményre, hogy könnyebb megelőzni, mint felderíteni. Ezért felhívjuk az idősek figyelmét arra, hogy a gyanús éjszakai telefon esetében kételkedjenek, kérdezzenek, igyekezzenek minden lehetséges eszközzel meggyőződni a hallottak valóságtartalmáról, értesítsék a rendőrséget, ha feltételezhető, hogy csaló van a telefon másik végén, hogy minél kevesebben váljanak áldozattá.

A rendőrség azt tanácsolja, hogy hívják fel rokonuk, ismerősük figyelmét a bűnelkövetési módszerekre, és mondják el nekik a rendőrség tanácsait:

Ne beszéljenek idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyeikről, ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják.
Ne bízzanak meg a váratlanul telefonon vagy személyesen jelentkező idegenekben!
Ha gyanús telefonhívást kapnak, haladéktalanul vegyék fel a kapcsolatot unokájukkal, hozzátartozójukkal, mert ezzel tudják ellenőrizni a hívás valódiságtartalmát.
Soha ne adjanak át pénzt, vagy más értéket idegenek számára!
Bűncselekmény gyanúja esetén értesítsék a rendőrséget!

Figyelem! A csalók a bűncselekmények elkövetésére felkészülnek és a sértett bizalmának elnyerése végett olyan valós információkat is közölhetnek, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak.

A trükkös lopásokról

Mindennapjaink jelenségévé vált az a fajta bűnelkövetési módszer, amikor időskorúak lakóhelyén megjelennek idegenek, majd különféle hivatalos személynek kiadva magukat, hihetőnek tűnő magyarázatokkal, kérésekkel (ELMŰ, vízóra leolvasás, gázóra leolvasás…stb.) bejutnak a lakásba és a tulajdonos figyelmét elterelve elemelik értékeiket.

A Váci Rendőrkapitányság illetékességi területén ismét megjelentek a házaló csalók, akik ereszcsatorna, illetve a házon végzendő kisebb-nagyobb javítások ürügyén csengetnek be az otthonokba, majd rendkívül vonzó árajánlatot közölve elkezdik a „munkát”. Közben egyikük gyors „árkalkulációt” végezve több millió forintos munkadíjat számol ki a sértett pedig képes lehet arra, hogy amennyiben nem is a kért – mivel az nem áll rendelkezésére – de nagyobb összeget átutaljon, illetve átadjon, hogy rendezze „tartozását”.

A legfontosabb, hogy óvakodjunk az idegenektől, és ne engedjük be őket lakásunkba!
Ha beengedjük, mindig legyen velünk egy szomszéd, egy rokon. Amennyiben a hívatlan vendég már akaratuk ellenére belépett otthonukba, ne hagyják egy pillanatra sem felügyelet nélkül. Amennyiben kellő határozottsággal lépnek fel, vélhetően meghátrál, és távozni fog. A „vendégtől” mindig kérdezzék meg a nevét, írják fel a gépkocsija rendszámával együtt.

Az időskorúak sérelmére elkövetett jogsértések során az elkövetők azt használják ki, hogy az idősek jószívűek, olykor hiszékenyek is, a figyelmük könnyen elterelhető, és gyakran élnek egyedül. Hasonló esetben kérjük, vegyék figyelembe, hogy a biztonságunk nagymértékben növelhető megfelelő óvatossággal és körültekintéssel!

Mit tegyen, ha idegen érkezik?

Idegent lehetőleg ne engedjen be a lakásába! Ha ez mégis elkerülhetetlen, akkor soha ne hagyja őt egyedül egyetlen pillanatra sem!

Az Önhöz becsengető idegenekkel kapcsolatban mindig legyen óvatos! Előfordul, hogy hivatalos vagy hasonló személynek (postás, újságos, szerelő, díjbeszedő, mérőóra-leolvasó) adják ki magukat csalók, vagy házaló árusként, bajba jutott személyként segítséget kérve próbálnak bejutni a lakásokba!

Idegen kérésére ne váltson pénzt, és legyen óvatos, ha nagy címletű pénzből kell visszaadnia, nehogy hamis bankjeggyel fizessenek Önnek!
Ne utaljon pénzt idegen bankszámlájára, illetve ne adjon át készpénzt idegennek!
Ne végeztessen ház körüli munkát (csatornatisztítás- szerelés, fűnyírás, favágás stb.) idegenekkel, gyanús személyekkel!
Ne vásároljon házaló árusoktól (szőnyeg, zokni, arany, egészségügyi termék stb.) még akkor sem, ha igen jó az ajánlat!
Ha bármilyen gyanús dolgot észlel (házalók, feltűnően nézelődő és kérdezgető ismeretlen személyek), jelentse a rendőrségnek, az önkormányzatnak!

További bűnmegelőzési tanácsok:

Ismerje meg szomszédjait, és kölcsönösen figyeljenek egymásra, a ház, az utca és a környék biztonságára!
Ha elutazik, kérje meg az Ön mellett lakókat, hogy ügyeljenek a lakására, ürítsék a postaládáját!
Használják ki a közösség erejét a biztonságuk növelése érdekében!

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válna:
Kérjük, azonnal értesítse a rendőrséget a bárhonnan ingyenesen hívható 107-es, illetve a 112-es segélykérő számon.
Forduljon bizalommal és hívja az Áldozatsegítő Szolgálat ingyenesen hívható zöld számát: 06 80 244 444

Hozzászólás
Előző cikkGUPVI – A halál táborai című dokumentumfilmet vetítik Vácon
Következő cikkÚtfelújításra nyert támogatást Nagymaros