Szelíd, mentett gólyát keresnek a Dunakanyarban – bárhol lehet, baja eshet

Ma reggel – mint utóbb kiderült – 7:39-kor a nálunk telelő fiatal gólyák valahogy kinyitották a röpdéjük ajtaját, majd 8 óra körül az egyik kiment, s elrepült a vakvilágba – adta hírül a BirdMania – Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpont. A szervezet kéri, aki látja, azonnal értesítse őket. Felbukkanhat az egész Dunakanyarban, de vélhetően Dömös, Pilismarót, Visegrád, Esztergom Kismaros, Nagymaros, Zebegény, Szob környékén.

Ő pont az a Luca, akit 2021-ben neveltünk fel kiesett fiókából, majd 2022 március végén szabadon távozott, de alig három nap múlva, Pilismaróton a Sportcsarnok mellett a földön találták áramütésssel, s visszakerült hozzánk – kezdte a gólya történetét mesélni a madármentő központ vezetője.

Mint Márton András beszámolójából kiderül, akkor sikerült meggyógyítani és GPS jeladóval felszerelten újból eleresztették 2022. augusztusban. Pár nap elteltével azonban újból visszakerült a madármentőkhöz, ugyanis – vélhetően a korábbi áramütés miatt – csak a földön, talajon állva akart aludni. Akkor a rendőrség segítségével, gyűrűje alapján visszakerült a mentőközpontba.

Mint írják: „e két eset után már nem terveztük elengedni, félve, hogy baja lesz. Erre most pont ő szökött ki, ráadásul most se gyűrű, se jeladó nincs rajta. Aki látja, KÉREM, azonnal értesítsen. Emberektől nem tart, bizalmas, így kertbe is berepülhet, odamehet emberekhez, mert szelíd.”
A szervezet elérhető a Facebookon üzenetben vagy a +36 70 532 0611 telefonszámon.

Mint írják: a gólyán nincs semmi gyűrű, jelölés, de a környéken, Leányvárig – Piliscsévig bezárólag ő az egyedüli gólya. Tehát bárki látja Dömös, Pilismarót, Visegrád, Esztergom Kismaros, Nagymaros, Zebegény, Szob környéken, KÉREM azonnal értesítsen minket. Segítséget előre is köszönjük Luca nevében is!”

A madármentők Facebook oldala itt érhető el:
https://www.facebook.com/BirdMania.Madarpark

Hozzászólás
Előző cikkKilencvenedik születésnapját ünnepelte Fagyas Józsefné
Következő cikkBaba-Mama Klub megszervezését tervezik Csörögben