Rétvári Bence: Mindnyájunk családja hordoz valamit a kommunizmusból sérülésként

A kommunista diktatúra áldozataira emlékeztek pénteken Márianosztrán. A megemlékezésen Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője Mindszenty József hercegprímás szavait idézve kiemelte: a történelem legkegyetlenebb rendszere a kommunizmus. 

“Ne feledjük el, hogy történészek kutatásai alapján 800 ezer honfitársunkat hurcolták el a kommunista időszakban a Gulágra és közülük 200 ezren sohasem tértek haza. Hetvenezer ember vándorolt ki a kommunista hatalom átvételekor Magyarországról, az ’56-os forradalom napjaiban pedig 200 ezer. Egymillió ember ellen indítottak büntetőeljárást. Azok, akik azt mondták, hogy ők majd a burzsoák ellen lépnek fel, a nagytőkések, gyárosok, főpapok, nemesek ellen lépnek föl, igazából egymillió magyar ember ellen indítottak büntetőeljárást, amelyeknek a többsége olyan dolgozó ember volt, gazda ember volt, akiket elvileg ők a munkásparaszt kormányban mondták, hogy képviselnek. Pedig valójában a börtönöket javarészt nem főpapokkal vagy nem főnemesekkel vagy gyárosokkal, hanem azokkal töltötték meg, akiknek a nevében ők a hatalmat gyakorolták. 1945 és 1988 között összességében 1200 embert végeztek ki a rezsim alatt. 10 ezer embert vittek Hortobágyra, vittek sok ezer embert Recskre és lehetne még sorolni, hogy kiket vont valamilyen őrizet alá a kommunista államhatalom, vitt kényszer munkatáborba vagy idézőjelesen egyszerűen csak bélistázott, nem engedte, hogy vezető állást töltsön be a munkahelyén és nem engedte a gyermekeinek, hogy továbbtanuljon. Ez a rendszer volt a kommunista rendszer, amit mi mindnyájan megtapasztaltunk” – fejtette ki Rétvári Bence.

Az országgyűlési képviselő szerint nincs a világon egyetlenegy olyan megvalósult kommunizmus sem, amely ne a börtönöket töltené, amely ne fosztaná meg az embereket a jogaiktól, amely ne végezne ki tömegesen politikai alapon embereket. Ebből látni, hogy ez az eszme egy gyilkos, velejéig romlott eszme. “Ezért nem fogadjuk el azt, hogy sok országban a kommunizmusra ma is úgy tekintenek, mint egy barátságos, egyenlőségbarát gondolkodás. Amikor tehát máshol Marx-szobrokat emelnek, vagy a kommunista ideológiát legitimálják, vagy egy amerikai elnökjelölt Bernie Sanders, nagyon szélsőbalos, kommunisztikus ideológiákat követ, az számunkra azért húsbavágó, mert mindnyájunk családja hordoz valamit a kommunizmusból sérülésként. Aki itt van, mindenkinek a családjától elvettek valamit. Földet, házat, üzletet. Mindenkinek valamilyen családtagját vagy börtönbe vitték, vagy kitelepítették egy tanyára, vagy Hortobágyra vitték” – fűzte hozzá a politikus.

Rétvári Bence folytatta: “számunkra ez elfogadhatatlan. Ezért tartjuk rettenetesen veszélyesnek azt, amikor Budapest utcáira Németországból antifa terroristák érkeznek, akik utána ilyen kommunisztikus eszmék, szélsőbalos eszmék nevében találomra embereket az utcán hátulról megtámadnak viperákkal, vascsövekkel, paprikaspray-vel és őket megverik, leterítik, mert úgy gondolják, hogy nem úgy gondolkodnak, mint ők. Az esetek egy jó részében nagyon melléfognak, mert teljesen nem szélsőséges gondolkodású embereket fognak el és próbálnak az utcán meglincselni. Senkinek a megverésére nincs joga senkinek, még akkor is, hogyha szélsőséges gondolkodású. Ismételten azzal állunk szemben, mint a kommunizmus idején, hogy ezt külföldről hozták Magyarországra és ez is külföldről jött Magyarországra. Semmilyen gyilkos eszme nem Magyarországon szökkent szárba a 20. században.

Márianosztra az első világháborúban 23 embert vesztett el, a második világháborúban 47-et. Rétvári Bence szerint soha senki nem látja egy háború első pillanatában, de lehet, hogy még első évében sem, hogy mi lesz abból. “De azt biztosan mi magyarok tudhatjuk, hogy el szeretnénk kerülni, hogy további ilyen fekete, gyászos emléktáblák legyenek, hogy további neveket kelljen felvésni Európa bármely országában azokra a domborművekre, azokra az obeliszkekre, azokra a márványtáblákra, ahol az első és a második világháborúban meghalt ottani embereknek a nevei szerepelnek. Európa országai – kivéve Magyarországot – az elmúlt egy évben nagyon sokat beszéltek fegyverszállításokról. Először védősisakokról, életet ki nem oltó fegyverekről, aztán fegyverekről, rakétákról, tankokról, most pedig már vadászgépekről beszélnek. Ezen az úton nincsen megállás. Ha ezt az energiát, amit szankciókba és fegyverek küldésébe öltek, ezt arra fordították volna, hogy békét teremtsenek Ukrajnában, akkor elérhették volna a békét. De nem arra fordították az energiát, hogy békéről beszéljenek, hogy a békét kényszerítsék ki a két féltől, hanem azzal foglalkoztak, hogy hogyan tudnak még több fegyvert küldeni.”

“A háború annyiféle szörnyűséghez vezetett a 20. században, amit még utólag sem tudunk sokszor listába venni, ezért az a feladatunk, hogy ellent mondjunk minden háborúnak és tegyünk mindennap azért, hogy béke legyen” – zárta beszédét Rétvári Bence.

Az eseményen felszólalt Gaal Gergely, a KDNP Pest vármegyei elnöke is, aki hangsúlyozta: “ahol az emberi gonoszság túlburjánzik, ott lehetőség van arra, hogy Isten megmutassa végtelen kegyelmét és az, hogy a kommunizmus, ez a szörnyű tömeggyilkos diktatúra végül megbukott, ez is azt mutatja, hogy Isten kegyelme határtalan.”

A megemlékezés koszorúzással zárult Mindszenty József hercegprímás, számos pap, szerzetes és világi politikai elítélt emléktáblájánál.

Hozzászólás
Előző cikkŐrbottyán közigazgatási területén kőterítésű utak és a földutak karbantartása zajlik
Következő cikkHat góllal verte a NEKA együttesét a Vác