Hazaszállnak a füstkarikák – irodalmi est Püspökhatvanban

Február 9-én csütörtökön este hat órától egy különleges hangulatú, reményről, honvágyról, újrakezdésről szóló estre invitálja a közönséget Püspökhatvanban a Lami István Művelődési Otthon.

A Hazaszállnak a füstkarikák című műsorban egy 1956-ban kivándorolt fiatalember leveleinek részletei mellett az eseményekhez illeszkedő versek, prózák, zenei betétek hangzanak el.

„Sokan képzelték/képzelik el jövőjüket külföldön. Idehaza fejben mindent felépítenek, és belevágnak a nagy utazásba. Egyre nem gondolnak: az érzelmekre. Egy idegen országban, bármennyire is szeretné az ember, soha nem tud olyan gyökeret ereszteni, mint a hazájában. Szeretnénk, ha a fiatalok előtt világossá válna: a lehetőség az egyénben van, aki akarja, idehaza is meg tudja valósítani álmait” – fogalmaz az estről szóló összefoglalóban Sáfár Mónika Jászai Mari-díjas, Érdemes művész.

A belépő 200 forint, az előadás kedvezményes jegy ára a Déryné Program hozzájárulásának köszönhető.

A mintegy 50 perces szerkesztett műsorban részletek hangzanak el egy 1956-ban kivándorolt 18 éves fiatalember leveleiből, amelyet a szüleihez írt az alatt a négy év alatt, amíg Franciaországban tartózkodott. Közben az eseményekhez illeszkedő versek, prózák, zenei betétek – többek között Radnóti, Vörösmarty, Liszt és Chopin művei – hangzanak el élőben. A műsor attól különlegesen érdekes, hogy a műsorban megidézett fiatalember Sáfár Mónika édesapja – az ő leveleiről van szó, amelyeket megőrzött a család. Az est szereplője Sáfár Mónika mellett a Jászai Mari-díjas, Érdemes művész Kautzky Armand, valamint Jerger Balázs és Sánta László színművészek, zongorán kísér Kéménczy Antal és Neumark Zoltán.

Az összeállítás bemutatja az országát 1956-ban elhagyó fiatalembert, Sáfár Lajost, aki egy új, lehetőségekkel teli világba érkezik. Az első levelek a reményről, a nyelvtanulásról, a „kedves franciák” együttérzéséről szólnak, de hamarosan kiderül, hogy „kommunistákat” nem kíván foglalkoztatni senki sem, így nem egyszerű a beilleszkedés. És megjelenik a honvágy is, amely az évek alatt olyan fojtogatóvá válik, hogy – bár sejteni lehet, hogy mit engedélyez majd az akkori politikai rendszer –, a fiatalember mégis hazatér.

A két éve indult Déryné Program színházi produkciók országos utaztatását végzi – ennek keretében érkezik a Hazaszállnak a füstkarikák című irodalmi összeállítás a településre.

Hozzászólás
Előző cikkA helyi önkormányzatok támogatták a vámosmikolai tűzoltókat
Következő cikkPályakarbantartás miatt a 71 Budapest-Vácrátót-Vác vasútvonalon módosított menetrend lesz