A Márianosztrai Fegyház és Börtön fogvatartottjai ismerkedtek a színészmesterséggel

Lezárta első félévét a Márianosztrai Fegyház és Börtönben működő rekreációs alkotóműhely, ahol a fogvatartottak Bodó Viktor színházrendező vezetésével a színészmesterségbe nyerhettek betekintést, és különböző szituációs, improvizációs és önfejlesztő technikákat sajátíthattak el – közölte az intézmény a közösségi oldalán.

A félév lezárásaképp különböző színházi szakemberek (író, dramaturg, színész, rendező) látogattak el Márianosztrára, ahol az elítéltek bemutathatták gyakorlati tudásukat.

Mint írják: a bemutató egy olyan katarzist keltett bennük, mely új, és melynek feldolgozása hosszú folyamat. „Jó érzéssel töltött el, hogy figyeltek rám, és ez alatt az idő alatt egy-egy tekintet nagyon sokat jelentett. Nem akartam, hogy vége legyen. Nagyon izgultam, de ettől függetlenül még egyszer odaállnék. Aznap nagyon sokáig gondolkoztam azon, ami történt, boldog voltam ” – nyilatkozta egy résztvevő fogvatartott.

A közel 20 foglalkozás alkalmával a résztvevő elítéltekben kialakult az összetartozás fontossága, a mások felé történő elfogadás és nyitottság érzése. Sikerült elsajátítaniuk a szövegtanulás fortélyait, illetve megtapasztalhatták annak érzelmi hátterét. Az esemény jelentőségét mutatja az is, hogy neves szakemberek álltak az ügy mellé, itt volt többek közt Kovács D. Dániel Junior Prima-díjas színházrendező, Csányi Sándor Jászai Mari-díjas színész, Kovács Krisztina dramaturg, Schnábel Zita díszlet- és látványtervező, Bíró Bence író, Kuttner Bálint színész, Újvári Bors színész is.

Ez azonban még közel sem a vége, hiszen az alkotóműhely továbbra is folytatódik. A foglalkozás célja a későbbiekben is az, hogy a fogvatartottak egyre közelebb érezzék magukhoz a művészetet és annak formáló erejét, mely nagymértékben hozzá tud járulni a sikeres reintegrációhoz. Fontos továbbá, hogy erősítsék bennük az egymás és mások előtti megnyílás, és a csapatban való dolgozás képességét, illetve hogy megtalálják saját, egyéni érdeklődésüket, tehetségüket.

Forrás, fotó: Márianosztrai Fegyház és Börtön

Hozzászólás
Előző cikkVáltozik a komp menetrendje Nagymaros és Visegrád között
Következő cikkFelsővezeték karbantartás miatt a 71-es vonalon egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek