Ma kezdődik az ökumenikus imahét

Vasárnap kezdődik az ökumenikus imahét, amelynek napjain a különböző felekezetű gyülekezetek ökumenikus közösségben tartanak istentiszteleteket és imádkoznak a keresztények egységéért.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a MEÖT 2017-es döntése óta az ökumenikus imahét nyitó vasárnapja egyben az üldözött keresztényekért imádkozás vasárnapja is. Ezen a vasárnapon mind a katolikus egyházközségeknek, mind az Ökumenikus Tanácshoz tartozó tagegyházak gyülekezeteinek lehetőségük van imádkozni a délelőtti istentiszteleten az üldözött keresztényekért szerte a világban.

Az idei imahét bibliai mottója az Ézsaiás próféta könyvéből vett idézet: „Tanuljatok meg jót cselekedni, törekedjetek igazságra. / Tanuljatok meg jót tenni: keressétek az igazságot”. Az imaheti füzet kiemelten foglalkozik a rasszizmus kérdéskörével – közölte a szervező Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) az MTI-vel, hozzátéve, Magyarországon az alapige más hangsúlyt kap a szomszédban zajló háború miatt. „Nap mint nap erőszakos cselekmények hírét halljuk. Testvérnépek harcolnak egymás ellen. Naponta több mint tízezer ember lépi át határainkat a háború elől menekülve” – fogalmaztak.

Az imahét kiváló alkalom lehet a rasszizmussal és a háborúval kapcsolatos önvizsgálatra. „Mindkettő a rosszindulat, sokszor a gyűlölet megnyilvánulása, nekünk azonban gondolatainkkal és magatartásunkkal a krisztusi egység értékét kell képviselnünk” – írták.

Az ökumenikus imahetet 1908 óta rendezik meg, az eseményen először még csak az anglikán és a katolikus egyház tagjai vettek részt, és csak az egyesült államokbeli Graymoorban tartották meg.
Az esemény Magyarországon több évtizedes hagyományra tekint vissza.

Vácon a már hagyományos év eleji ökumenikus imahét nyitó istentiszteletét január 15-én, 18 órakor a múlt év során jelentős felújításon átesett evangélikus templomban tartják, ahol ez alkalommal dr. Borsi Attila református lelkész lesz az igehirdető.

Január 16-án ismét az evangélikus templom lesz a helyszín, az igehirdető pedig Molnár Zsolt római katolikus lelkipásztor. Január 17-én a deákvári rk. templomban Meláth Attila baptista lelkész vezeti majd az istentiszteletet. Január 18-án a Fehérek temploma ad helyet az imahét következő alkalmának, amelyen Detre János evangélikus lelkész lesz az igehirdető. Január 19-én Bezák Tamás rk. plébános vezeti a szertartást a baptista imaházban. Január 20-án ugyanott Szőke Attila Szilárd református lelkipásztor lesz az igehirdető. Január 21-én este az alsóvárosi református templom (Damjanich tér) lesz a helyszín, az igehirdető pedig Wettstein József piarista rendházfőnök.

A január 22-i záró alkalmon, amelynek a felsővárosi (kisváci) református templom ad helyet, Marton Zsolt megyéspüspök vezeti majd az istentiszteletet.

Minden alkalom kezdési időpontja 18 óra.
Forrás: MTI/Ribáry Zoltán

Hozzászólás
Előző cikkOdús napot szerveznek Királyréten
Következő cikk10 milliárd forint érkezett a Szobi és Váci járásba fejlesztésekre 2022-ben