Lunczer Attila, az ország legjobb pálinkájának készítője zsűriz a kosdi pálinka és forralt bor versenyen

Nem mindennap nyílik arra lehetőség, hogy saját készítésű pálinkáját olyan szakember véleményezze, aki 2022-ben az ország legkiválóbb pálinkáját készítette el. A Lunczer Pálinkaház pálinkamestere és ügyvezetője Lunczer Attila megkeresésünkre beszélt arról, hogy mit jelent számukra a fürtös meggy pálinkájukkal elért kimagasló eredmény, de arról is kérdeztük, hogy a szombati kosdi pálinkaversenyen mi mindent vizsgál a benevezett pálinkák esetében.

Kosdon most szombaton bárki benevezheti pálinkáját, de annak sem kell szomorkodnia, aki ilyen italt még nem készített, ugyanis forralt borok is versenyeznek. Ráadásul nevezésével még jótékony célt is szolgál, ugyanis a nevezési díjak, valamint a forralt borokért kapott adományok révén befolyt összeget a kosdi katolikus templom orgonájának felújítására és a református templom renoválási költségeire ajánlják fel a szervezők. A verseny január 14-én szombaton lesz 13 órától a Művelődési Ház udvarán. Érdeklődni és nevezni a mellékelt plakáton látható elérhetőségeken lehet.

Tőrincsiné Varjú Gabriella a kezdetekről elmondta, hogy négyen, maga mellett Fehérné Szakolczai Mónika és Kovács Tünde, valamint Horhi József tíz évvel ezelőtt egy szomorú esemény kapcsán indították el ezt a mára már nagyon sikeressé vált rendezvényt. Mint mondta, egy anyuka gyermeke betegen született, ezért szerettek volna segíteni, és gondolkodni kezdtek, hogyan gyűjtsenek adományokat az édesanya számára. Ekkor döntöttek úgy, hogy nem pusztán pénzt gyűjtenek, hanem egy rendezvény keretében próbálnak segítséget nyújtani, mert mint fogalmazott „a résztvevők, a pénzadományuk mellé így közösségi élményt jó hangulatot élhetnek át.” Mint az elmúlt évek bizonyítják, az elképzelésük jónak bizonyult, már az első évben nagyon szép összeg gyűlt össze. „Bebizonyította a település, hogy ha baj van össze tudunk fogni” – tette hozzá Tőrincsiné Varjú Gabriella. Elmondta azt is, hogy a szervezésben azóta is aktívan vesz részt Horhi József, aki apukaként már az első ötlet felmerülésekor a kezdeményezés mellé állt, és támogatja azóta is. Mindketten emellett aktívan tevékenykednek Kosd életében, mint önkormányzati képviselők.

A technikai részleteket illetően elmondta, hogy szeretettel várják bárki nevezését. A tűzifát, és a forralt bor készítéséhez használatos eszközöket a csapatok maguk biztosítják. Azt is megtudtuk, nemcsak a legfinomabb bort, és pálinkát díjazzák, hanem a két legtöbb adományt gyűjtő csapatot is. Minden benevezett csapat kap egy adománygyűjtő perselyt, melybe a rendezvényre látogatók a kínált borért, süteményért adományaikat felajánlják. Tőrincsiné Varjú Gabriella azt is elmondta, hogy legutóbb Szokolya csapata is részt vett a versenyen, így bátorítják a környező településeken élőket is, hogy csatlakozzanak a jó hangulatú eseményhez.

Képválogatás az előző években zajlott kosdi forralt bor és pálinka versenyekből:

Megkerestük a kosdi Lunczer Pálinkaház pálinkamesterét, ügyvezetőjét, Lunczer Attilát arról érdeklődve, hogy mint a zsűri egyik tagja milyen szempontokat vesz figyelembe a benevezett pálinkák esetében.

„A tisztaságra figyelek elsősorban, ami azt jelenti, hogy a pálinkában csak a középpárlat lehet lenne, az elő- és utó párlat nem. Nézem azt is, hogy az íze, a tisztasága és illata együtt miképp harmonizál. Nagyon fontos kérdés, hogy felismerjük-e benne a gyümölcsöt?” – fejtette ki a zsűrizés szempontjait kérdésünkre Lunczer Attila.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy az immár hetedik pálinkaverseny fényében érzékel-e fejlődést az eddig benevezett pálinkák esetében, milyen tapasztalatai vannak az otthon készült szíverősítők tekintetében. „Ha nagyon őszinte akarok lenni, még azért van mit tanulni. De mint tudjuk, örökké tanul az ember, egész életében. Vannak már nagyon szép készítmények, de meg kell mondani, hogy a másik oldal is szorosan jelen van. Úgy tíz-tizenegy éve robbant be az úgynevezett pálinka forradalom hazánkban, azóta jelennek meg a jobb minőségű pálinkák. De az országban mindenkinek tanulnia kell, hogy idáig el tudjunk jutni. Ugyanis az emberöltők alatt bevett szokások nem tűnnek el nyomtalanul egyik napról a másikra. Nagyon sok időnek kell eltelnie, mire ez végigfut. Úgy vélem, egy generáció kell hozzá. Tehát bár nagyon szép eredményeink vannak, melynek igazán örülök, de a cefrézést, főzést mind tanulni kell, ahogy a pálinka kultúrát szintén újra kell tanulni” – tette hozzá a kosdi pálinkamester.

Lunczer Attilát arról is kérdeztük, miképp értékeli, hogyan fogadták, hogy 2022-ben is kiválasztották a TOP pálinkakiválóságnak minősített pálinkák közül az Agrárminisztérium pálinkáját, az elismerő címet 2022-ben a Lunczer Pálinkaház fürtös meggy pálinkája kapta. „Kitörő örömmel fogadtuk ezt az eredményt, és nagyon büszkék vagyunk rá, hogy ezt sikerült elnyernünk, mert ez egy igen nagy tény, hogy úgy mondjam. A pálinkaversenyeknek ez a csúcspontja, hogy ilyen egyszerűen fogalmazzam meg. Nagyon büszkék vagyunk rá. Én magam is és a családom is. Közös érdem, nagyon sok munka fekszik benne.”

Végezetül hozzátette:
„Nekünk magyaroknak büszkének kell lennünk, mert a pálinka a mi italunk. A magyar emberek itala. Ezt nem tudja elvenni tőlünk senki. Tessék nézni: egy disznóölés, pálinka, ugye? Egy születés, pálinka. De, elmegyek a másik végletbe, egy temetés, pálinka. Minden örömünkben, bánatunkban, mindenhol megjelenik a pálinka. A nemzeti kincsünk, mely egy kuriózum a világban. Ezt nem tudja senki más csak mi, magyarok elkészíteni.”

Gerzsenyi-Raczkó Tímea

Hozzászólás
Előző cikkÁrad az Ipoly
Következő cikkKarambol Sződligeten