Ingatlanbotrány Vácott – A polgármester fiához köthető építkezés engedélyét megsemmisítették

A Liszt Ferenc sétány 23. szám alatti épületének lakói akár az ingatlanjukat is elveszíthetik, ha az építtetőnek – amely a váci polgármester fiának cége – nem sikerül megszerezni a fennmaradási engedélyt a megismételt eljárásban. Egy másik, a Matkovich családhoz köthető cég pedig az építőanyagokkal trükközött. Egy harmadik, szintén a városvezető családjához köthető építkezés kapcsán a környéken lakók panaszkodnak az elviselhetetlen állapotok miatt – a Magyar Nemzet szemlézte cikkeinket.

Mint írja: átlépte a negyedmilliós nézettséget az a videó, amelyet egy helyi portál, a 0627.hu készített még tavaly november végén egy botrányos lakossági fórumról Vácott. A videóban a település Kőhíd utcájának lakosai gyűltek össze, hogy kérdőre vonják a baloldali polgármestert, Matkovich Ilonát, ¬amiért a környék élhetetlenné vált a településvezető fiának építkezése miatt.

Pajor Dániel, a Kőhíd utcai négyemeletes társasház építtetője a helyiek szerint azzal kezdte a munkát, hogy számos, hatvanéves vagy még öregebb fát kivágatott 2022 nyarán. A vállalkozó anyja, Matkovich Ilona egyébként 2019-ben a magát zöldpártként aposztrofáló LMP jelöltje volt Vácott, őt támogatta az ellenzéki összefogás – emlékeztetett a portál.

A lakók az említett videóban panaszkodtak az elviselhetetlen zajra is, amelyet jól szemléltetett, hogy a fórum megtartása közben is sorban érkeztek a nehézgépek és a teherautók. A környéken lakók szerint az építkezés hétvégén is folyt kora reggeltől délutánig. Érdekesség, hogy a felháborodott civilek elmondták, hogy rengeteget tettek Matkovich megválasztásáért 2019-ben, ám szerintük a polgármester visszaélt a bizalmukkal.

A közzétett felvétel tanúsága szerint a vita akkor vált igazán parázzsá, amikor a lakók azt tették szóvá, hogy a polgármester fiának érdekeltségében álló ingatlanon az önkormányzat kaszálta le a gazt és festette le a padokat. Ezt még Matkovich Ilona sem tudta tagadni – számolt be a 0627.hu videója alapján a Magyar Nemzet.

Számos botrány látott napvilágot a család építkezései körül. Mint arról a 0627.hu hírportál is beszámolt, a Liszt Ferenc sétány 23. szám alatti társasház tulajdonosai azzal voltak kénytelenek szembesülni, hogy a Budapest Környéki Törvényszék döntése értelmében semmis az épület fennmaradási engedélye. Az ügy előzménye, hogy a bíróság azt is kimondta, semmis az építési engedély is, miközben az ingatlan már megépült, és abba be is költöztek a lakók. Ha Pajor Dániel cége nem szerzi meg a fennmaradási engedélyt egy megismételt hatósági eljárásban, akkor a társasházban élők, a lakástulajdonosok elveszíthetik otthonukat.

A 0627.hu-ra hivatkozva a Magyar Nemzet azt írja: a helyi portál egy olyan esetet is bemutatott, amelyben az akkoriban Matkovich Ilona váci polgármesterrel egy háztartásban élő vállalkozó cége egy Barabás utcai társasházat épített fel. A cég végül Pajor Dánielé lett, ám közben kiderült, hogy a már említett társasházat szabálytalanul építették fel, például a tűzfalakon, a homlokzaton és a padlásfödémen, a kapualjban nem a terv szerinti kőzetgyapot szigetelés készült el. (A szóban forgó HPL Beruházó és Szolgáltató Kft. végül visszakerült Lelkes Istvánhoz).

A Magyar Nemzet emlékeztetett: Matkovich Ilona 2019-es választási sikere óta a Dunakanyarban lévő településen gyakorlatilag egymást érik a botrányok. A polgármester a járvány elején ragaszkodott hivatalának felújításához, miközben a járványhelyzetben fizetés nélküli szabadságra küldte az önkormányzati intézmények dolgozóit. A baloldali városvezetés már hatalomra kerülése első évében megemelte saját juttatásait, növelte az alpolgármesterek számát, közben pedig megemelte a vállalkozások adóterheit, számos terület támogatását viszont csökkentette, például kevesebbet költött a szociális ellátásra. Kiss Zsolt MSZP-s alpolgármestert sikkasztás gyanúja miatt 2021-ben még rabosították is. A városvezetést 2022 szeptemberében a Közbeszerzési Hatóság bírságolta meg 1,6 millió forintra, mivel a közétkeztetésre nem írtak ki közbeszerzést, holott ennek értéke (három év alatt 280 millió forint) ezt indokolta volna.

Fotó: Matkovich Ilona (forrás: Facebook)

Hozzászólás
Előző cikkVáltóhiba miatt a Budapest-Veresegyház-Vác vonalon 25-35 perccel megnő a menetidő
Következő cikkAz aktuális veszélyekre figyelmeztetni a Börzsönybe kirándulókat az Ipoly Erdő Zrt.