Így néz ki a váci székesegyház felújított laternája

Közel két éve zajlik a Váci Nagyboldogasszony Székesegyház renoválása. A belső festészet és a freskók restaurálása mellett 2022 őszén kezdték meg a kupola laternájának felújítását, amelyet a tavalyi év decemberében be is fejeztek a szakemberek. A Váci Egyházmegye fotóinak segítségével megnézhetjük, milyen nagy változáson ment át a dóm tornyának külső felülete.

Bár a felújításon munkálkodó szakembereken kívül mások számára nincs lehetőség feljutni a székesegyház több mint 50 méteres magasságban lévő laternájához, a fotók által bepillantást nyerhetünk a felújítás előtti és utáni állapotokba és megcsodálhatjuk közelről is a kőszobrászok értékémentő munkáját – írja az egyházmegye közleményében.

Ismertették: a laterna elnevezés – mely latinul lámpást jelent – nem véletlen; a kupola tetején emelt, ablakokkal megnyitott torony célja ugyanis, hogy a kupola belseje természetes megvilágítást kapjon. Első ízben Filippo Brunelleschi alkalmazta a firenzei dóm építésekor, ettől kezdve a sokszög vagy kör alaprajzú laterna a kupolák hagyományos eleme lett a templomépítészetben, később pedig a világi építészet is átvette.

A székesegyház laternájának helyreállítása azért volt időszerű és szükséges, mert a barokk oszlopokkal és füzérekkel gazdagított kupolaépítményt a savaseső, szmog, piszkos levegő és a fagy jelentősen károsította az évek során, a nyolc díszített oszlop közül hat szinte teljesen elmállott. Helyenként félméternyi felületen vált le a kő. A torony külső felületén több héten át dolgoztak a szakemberek (szobrász, kőrestaurátor, kőfaragó mesterek), és ahol szükségesnek találták, kipótolták a 250 éve épült székesegyház bevilágítójának hiányzó díszítőelemeit, ahol pedig elmállott a felület, speciális ragasztóanyaggal javították ki a hiányzó részeket – tudatták.

Az épületrész anyagai durva üledékes mészkőből és homokkőből készültek, valószínűleg az 1700-as években lovaskocsikkal hozhatták a templom építéséhez a közeli naszályi bányából. Mivel műemlékről van szó, a restaurátor szigorú előírásokat betartva dolgozhattak annak érdekében, hogy a kulturális örökség védett elemei és az értékadó jellegzetességek fennmaradjanak. A restaurálás menete egy laikus ember számára bonyolult munkafolyamatként jelenik meg. Egyes helyeken a bomló felületeket teljes egészében vissza kellett vésni, míg el jutottak a kő magjához, amelyen már nem tapasztalták az erózió hatásait. Ott lehetett megerősíteni az oszlopot például vörösréz csapolással.

A torony állapotának romlásában közrejátszott a „folyamatos” északnyugati, Duna felőli szél, pára és eső; a nyolc oszlopfőből csak azt a hármat lehetett megmenteni, melyek a délkeleti oldalon helyezkednek el. A hiányzó oszlopfőket visszapótolták, végül védőréteggel vonták be.

Forrás, fotók: Váci Egyházmegye

Hozzászólás
Előző cikkMűszaki hiba miatt nem közlekedik a komp Nagymaros és Visegrád között
Következő cikkKisnémediben mától szerdáig a vácrátóti háziorvos helyettesít