NNK: Veszélyes a levegőminőség Vácon

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) levegőhigiénés értékelése alapján veszélyes a levegőminőség Ajkán, Putnokon és Várpalotán, továbbá egészségtelen minősítést kapott Budapest, Győr, Kazincbarcika, Miskolc, Sajószentpéter, Salgótarján, Székesfehérvár, Tatabánya, Tököl és Vác.

Az NNK azt is közölte hétfőn az MTI-vel, hogy kifogásolt a levegő minősége Dorogon, Dunaújvárosban, Esztergomban, Hernádszurdokon, Kecskeméten, Nyíregyházán, Oszláron, Pécsett, Százhalombattán, Szegeden, Szolnokon és Szombathelyen. Jelezték, hogy a meteorológiai előrejelzés alapján a következő napokban jelentős változás nem várható, csak azokon a helyeken lehet minimális javulás, ahol a szél megélénkül.

A helytelen fűtési módok alkalmazása jelentősen befolyásolja a levegőminőséget, „ne fűtsünk nedves vagy kezelt fával, műanyaggal vagy egyéb hulladékkal”

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy a légszennyezettség különösen veszélyes a kisgyermekekre, a várandósokra, az idősekre és a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedőkre. A krónikus betegek légúti és egyéb tünetei súlyosbodhatnak, de veszélyes levegőminőség esetén már az egészséges embereknél is jelentkezhetnek légúti tünetek – tették hozzá. Kedvezőtlen levegőminőség esetén is fontos, hogy a lakás szellőztetése csak néhány perces legyen, kereszthuzattal, legalább naponta kétszer – írták. Kitértek arra is, hogy a helytelen fűtési módok alkalmazása jelentősen befolyásolja a levegőminőséget, kérve, „ne fűtsünk nedves vagy kezelt fával, műanyaggal vagy egyéb hulladékkal” – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ közleményében.

MTI

Hozzászólás
Előző cikkSokan vettek részt a Karácsonyi Sokadalom rendezvényen Őrbottyánban
Következő cikkFagyállóval mérgezi valaki Váchartyánban az állatokat