Ilyen volt a tavalyi vácrátóti mézeskalács-kiállítás, hétvégén pedig nyílik az idei

Míg tavaly a Jégvarázs meséje, és egy gyönyörű vidámpark, addig idén a Nemzeti Botanikus Kertben található Vigyázó-kastély egykori és mai épületét formázták meg a süteményből a Vácrátóton az ország egyik legrégebbi mézeskalács kiállításán. A gyerekeknek a Mancs őrjárat szereplőivel kedveskednek.

A kiállítás idén a plébánián kap helyet, pénteken délután, szombaton és vasárnap pedig 10 és 20 óra között lesz látogatható. A kiállítás figuráit egyébként jótékonysági céllal értékesítik, a bevételből a helyi óvodát támogatják. A kiállításhoz kapcsolódva szombaton újra megrendezik Vácrátót főterén a Mindenki karácsony elnevezésű rendezvényt, ahol forralt borral, teával és más finomságokkal várják a látogatókat. A programok között gyerekkoncert és adventi gyertyagyújtás is szerepel.

Tavaly stábunk ellátogatott a kiállításra, az erről készült videóban pedig megszólalt a két alkotó is. Szerencsés Józsefné Marika néni, és Smál Istvánné Jucus néni, a két alkotó lelkesen meséltek tavaly stábunknak arról, hogy indult 12 évvel ezelőtt ez a karácsonyi hagyomány a településen. Néhány házzal kezdődött a sződligeti kiállítás hatására, mára pedig már száz kiló liszt és 30 üveg méz szükséges ennyi házikó és figura elkészítéséhez.

Mint Marika néni mesélte évről-évre nagy sikert aratnak, de szeretettel emlékszik vissza a legelső óvodai kiállításukra is. Azóta pedig eltelt 12 év, és sok különleges alkotás született meg a Vácrátóti mézeskalács kiállításon, melyet minden évben valamilyen tematika köré építenek. Az eladott díszekből befolyt összeget pedig az óvoda javára fordítják.

Miután a házakat Marika néni megsütötte jöhet a díszítés, melyben oroszlánrészt vállal Jucus néni, aki mesterien bánik a cukormázzal, melynek elkészítéséhez idén 40 kg porcukrot és 300 tojást használtak fel. Spiegelhalter László a település polgármestere múlt évben kérdésünkre kiemelte, hogy ezek a közösségi programok sokat segítenek abban, hogy a Vácrátótra is egyre nagyobb számban beköltöző lakosokat bevonják a település kulturális életébe, emellett pedig közösségteremtő hatásuk is van.
MTI/GRT

Hozzászólás
Előző cikkElgázoltak egy rendőrnőt Vácon
Következő cikkJanuár másodikától újra nyit a deákvári kisposta