Fehér Zsolt elismerte, hogy hibás döntés volt a 600 ezer forintos jövedelemmel rendelkező Faludi Szilviának adni az önkormányzati bérlakást

Megkérdeztük Fehér Zsolt (Összefogás Vácért) baloldali váci önkormányzati képviselő véleményét Csereklye Károly (Vác Városért Választási Egyesület) képviselő kijelentéséről, miszerint a bérlőkijelölési jog egy kiskapu lehet az önkormányzati lakások odaítélése kapcsán. Kifejezetten arra lettünk volna kíváncsiak, hogy ha ez valóban nem jelent kiskaput, akkor miért fogadták el a Bölcsődék és Fogyatékosok Intézménye Intézményvezetőjének Sívóné Cseh Katalinnak a bérlőkijelölési joggal élve meghozott döntését, mely szerint helyettesének, Faludi Szilviának jelölte ki az önkormányzati bérlakást.

Mint ismert Faludi Szilvia jövedelme meghaladja a 600 ezer forintot, az önkormányzati bérlakás havi díja pedig kevesebb mint harmincezer forint.

Szerettük volna megtudni, hogy Fehér Zsolt, mint az Emberi Kapcsolatok Bizottságának elnöke, amióta ez kiderült miért nem lépett fel emiatt, nem lett-e volna olyan személy a bölcsődében, aki valóban rászorult volna erre a támogatásra? Fehér Zsolt kérdésünkre úgy fogalmazott: „amikor a bizottsághoz bekerül, mi nem feltétlenül ismerjük, akit az intézményvezető javasol.” A képviselő-testületi ülésen, mind Matkovich Ilona polgármester, mind Fehér Zsolt kijelentette, hogy maximálisan kiállnak az intézményvezetők döntése mellett, ám mint jelen esetben is felmerül – melyre kiskapuként Csereklye Károly is utalt, hogy- így olyan is önkormányzati lakáshoz juthat, aki jövedelme alapján egyáltalán nem szorul rá.

Azt is kérdeztük, mindezek fényében, miért nem vizsgálják felül ezt a döntésüket. Szerkesztőségünkhöz ugyanis eljutott olyan érintett információja, aki névtelenséget kérve elmondta, bölcsődei dolgozóként nagyságrendekkel kevesebb fizetésből élve szeretett volna önkormányzati lakáshoz jutni, ám nemhogy nem sikerült még a Váci Városfejlesztő Kft.-hez beadott pályázata is eltűnt. Kérdésünkre, hogy ezt a Sívóné Cseh Katalin által hozott döntés felülvizsgálják-e úgy reagált: „A Fidesz-KDNP képviselői előterjesztéssel élhetnek az Emberi Kapcsolatok Bizottságánál, ezt megtehetik, amennyiben pedig ez beérkezik erről mint grémium döntünk természetesen.”

Az interjúban Fehér Zsolt kijelentette, hogy a bizottsághoz beadott anyagban nem látták sem azt, hogy az intézményvezető-helyettes Faludi Szilvia kapná a kedvezményes havidíjú önkormányzati lakást, sem pedig azt nem látták, hogy valaki olyannak ítélik meg ezt a támogatást, aki 600 forintos jövedelemmel rendelkezik. Próbáltuk tehát értelmezni, hogy akkor mégis hogyan nem igaz az, hogy
így, a bérlőkijelölési jog révén egyfajta kiskapuval élve lehet lakáshoz juttatni arra nem rászoruló személyt, ha a bizottság, mely ebben hivatott dönteni, nem kap meg gyakorlatilag semmilyen érdemi információt az erre előterjesztett személyről?

Emiatt a legutóbbi képviselő-testületi ülésen a Fidesz-KDNP képviselői kérték, hogy legyen feltüntetve a kérelemben, hogy a lakást kérvényező milyen rászorultsági alapon lett kiválasztva.
Erre való tekintettel szerettük volna megtudni, hogy hogyan hozhattak döntést Sívóné Cseh Katalin kérelméről, ha Fehér Zsolt elmondása szerint semmit sem tudtak Faludi Szilvia hátteréről? „Honnan láttuk volna, ha a név is ki van satírozva” – tette hozzá.

Az egyébként közel tíz perces interjú vágott verzióját közöljük, mivel valódi válasz helyett főképp kérdéseket kaptunk Fehér Zsolttól. A lényeg mégis az interjú végén elhangzik a baloldali képviselőtől, a kérdésre, hogy szerinte helyes-e hogy ilyen fizetéssel lakáshoz juthatott Faludi Szilva úgy reagált: „Szerintem nem helyes egyébként az, hogyha viszonylag magas jövedelemmel rendelkező személyek jutnak…”
Gerzsenyi-Raczkó Tímea

Hozzászólás
Előző cikkFénybe borult Vácduka is
Következő cikkVadászat miatt korlátozzák a turistaforgalmat a Börzsönyben