Fagyállóval mérgezi valaki Váchartyánban az állatokat

Fagyállóval mérgezett kutya Váchartyánban még 2022-ben.

Több állattartó is orvosi leletekkel, kórházi zárójelentésekkel tudja igazolni, hogy Váchartyánban fagyálló miatt vesztette el kutyáját vagy macskáját – számol be a Blikk.

A gazdák mindannyian állítják, náluk nem kerülhetett az állat a mérgező anyag közelébe. Volt, aki észrevette, hogy valaki idegen húst dobott a kertjükbe, ebben lehetett a méreg, mások szerint viszont az utcákra kirakott műanyag tálkákba rak valaki fagyállót. Marina Csilla már két kutyáját vesztette el a mérgezés miatt. A kutyákat állatkórházba vitette, ott mutatták ki a szervezetükben a fagyállót. Bár az állatorvosok megpróbálak mindent, egyik ebet sem tudták megmenteni. A kutyáit szerető gazdit nagyon megviselte az a fájdalom, amit a méregtől elszenvedtek kedvenc állatai. – Váchartyánban ez már majd öt éve tart, minden télen beindul a mérgezés – mondta az elkeseredett nő a Blikknek. – Kizárt dolog, hogy ennyi véletlen lenne, a helyiek által létrehozott közösségimédia csoport bejegyzései szerint legalább 50 megmérgezett kutyáról és macskáról lehet szó. Bele sem merek gondolni abba, mi lehet, ha egyszer egy gyerek kóstol bele a négylábúaknak kirakott szerbe – tette hozzá.


A mérgezésekről a település állatorvosai is hallottak már, de az állatokat nem ők kezelték, mert ilyen tünetekkel állatkórházba kell vinni a szerencsétlenül járt négylábúakat. Péter Benjámin, a Happy Dog Life Kutyaiskola Sport és Állatvédő Egyesület elnöke is érintett, a lapnak elmondta, neki pár hete kellett elaltatnia a kedvenc macskáját. – Váchartyániként magam is hallottam ezeket a pletykákat, de idén december közepéig nem akartam elhinni. Rosszul lett a cicám, azt hittem, elütötték, olyan kábán viselkedett, dőlt-borult, mozgáskoordinációs zavarai voltak. A röntgen kimutatta, nincs rajta sérülés, vért vettek tőle egy kórházban, ahol kiderült, annyi fagyálló került a szervezetébe, hogy esélye sem volt a gyógyulásra, iszonyatosan szenvedett, el kellett altatni.

Egy másik váchartyáni férfi, B. Gábor azt állítja: édesanyja hat kis állatával is így végzett valaki. A férfi szerint is egyértelmű a szándékosság. A településen sok a kóbor kutya, nem kizárt, hogy valaki a gazdátlan állatoktól félve tett ki mérget, ám nem gondolt bele
abba, hogy ez nem csak jogsértő, hanem veszélyes azokra az állatokra is, amelyek szerető gazdáknál vannak.

A Blikk által megkérdezett állatorvos szerint a fagyálló visszafordíthatatlan vesekárosodást okoz az állatok szervezetében. Leáll a vizelettermelés, izomgörcsök, hányás, öntudatlan állapot jelentkezik, altatás nélkül hosszú és fájdalmas, 2-3 napos haldoklás vár a mérgezett kutyákra, macskákra. A fagyálló folyadék etilén-glikol-tartalma az emberi szervezetre is ugyanezeket a reakciókat váltja ki, halálos veszélyt jelentve. Koblász Sándor, Váchartyán polgármestere megdöbbent, amikor a Blikktől hallotta, ilyen gondok vannak a településen. Még a képviselő-testületet is összehívta, ki tud az esetről, a településen dolgozókat is megkérdezte, de senkinek nem volt eddig információja a fagyállós rémtöténetekről. Éppen ezért visszautasítja a közösségi oldalakon említett önkormányzati közönyről, homokba dugott fejről szóló vádaskodásokat, a rendőrséggel egyeztetve kérte meg az érintetteket, keressék fel, hivatalos formában jelezzék felé a problémát.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Osztálya szerint ha a rendőrségre bejelentés érkezett volna a mérgezésekről, akkor állatkínzás gyanúja miatt eljárást indítottak volna, de eddig egyetlen érintett gazda sem kért segítséget a hatóságtól.

Fotó: Marina Csilla Facebook

Hozzászólás
Előző cikkNNK: Veszélyes a levegőminőség Vácon
Következő cikkKét autó karambolozott Sződligeten vasárnap