13 év után újra menetrendi közlekedés van a Vác – Aszód vasútvonalon

Vác és Aszód között december 11-től újraindult a személyszállítás a 77-es vonalon, amely 2009 óta szünetelt – tették közzé a mavcsoport.hu oldalon. 7 pár S77-es jelzésű vonat közlekedik naponta – elsősorban a diák és hivatásforgalmai igényeket kiszolgáló menetrendi struktúrában.

Vác és Aszód között az új S77 jelzésű személyvonatok közlekednek. Megállási helyek: Vác, Vácrátót, Váckisújfalu, Galgamácsa, Iklad-Domony, Aszód. Munkanapokon hagyományos szerelvények, hétvégén FLIRT motorvonatok közlekednek. Az Aszódról induló első vonat átszállási lehetőséget biztosít Galgamácsán Balassagyarmat felől, illetve Vácon a Szob és Balassagyarmat irányába közlekedő vonatkora.

Az új vonatok mind Vácon, mind Aszódon kedvező vasúti és autóbuszos csatlakozási lehetőséget kínálnak. Többek között: Vác állomáson vasúti csatlakozás biztosított reggel Kisvác felé, könnyítve az iskolába jutást. A 342-es, 347-es és 348-as buszok változatlanul közlekednek.

A 77-es Vácrátót-Galgamácsa vasútvonallal foglalkozó blog írta meg, hogy a meglévő állomások közül kettőn, Kisnémedin és Iklad-Domony felsőn nem állnak meg a vonatok. A blog megkereste a VPE Vasúti Pályakapacitás-elosztó Kft-t, és az alábbi választ kapta:
„A Kisnémedi megállóhely ismételt használatba vételének ügyében végzett vizsgálatba bevontuk a vasúti személyszállítási közszolgáltató MÁV-START Zrt. területileg illetékes szervezeti egységét is. A megállóhely kiszolgálási lehetőségeinek vizsgálata során megállapítottuk, hogy az a település felől rendkívül nehezen megközelíthető: a főútvonalon szükséges sétálni, ahol sem kiépített járda, sem pedig közvilágítás nem található, amely így rendkívül balesetveszélyes közlekedést jelent a gyalogosokra nézve. A megállóhely Váchartyán település Kisnémedi felé eső végétől kb. 100 méterre helyezkedik el, közúton emelkedve, kanyarban közelíthető meg, járda és közvilágítás az úttest ezen szakaszán sincs. Az épület és az állomás környezetének állapota rendkívül rossz, az utaskiszolgálást nem teszi lehetővé. A Váchartyán település területén fekvő Kisnémedi megállóhely kiszolgálásában alacsony potenciál rejlik. Váchartyánból Vác irányába a 71 sz. vasútvonalon fekvő Váchartyán megállóhelyről közlekedő vonatokkal, illetve a 339 Vác – Vácduka – Váchartyán – Püspökszilágy autóbuszvonalon közlekedő buszjáratokkal kedvezőbb körülmények között lehetséges az utazás, Aszód irányába pedig számottevő utasigény nem prognosztizálható.
Vasútüzemi szempontból megállapítható, hogy a 2022. december 11-től bevezetendő menetrendi szerkezet nem teszi lehetővé a megállóhelyen történő megállást annak időigénye miatt, tekintettel arra, hogy a környező vonalak mindegyike egyvágányú kialakítású, és így a Vác-Aszód vonatok menetrendje szorosan összefügg a 71 és 78 sz. vonalak vonataival. Összefoglalva, sem a vasúttársaság, illetve szakterületünk által becsült mobilitási igények, sem a megállóhely elhelyezkedése, illetve kiépítettsége sem teszik indokolttá a 77-es vonali személyvonatok Kisnémedi megállóhelyen történő megállását, ráadásul rövid távon a menetrendi kötöttségek sem tennék lehetővé a megállást.”

A Trainspot Hungary videójában részben vezetőállásról, részben pedig utastérből járják be az új S77-es járatot:

Hozzászólás
Előző cikkKarácsonyi ajándékot kapnak Kismaroson a 70 év felettiek
Következő cikkA közösségi közlekedéssel elérhető megtakarításra hívja fel a figyelmet a MÁV-Volán csoport